© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pyramide Læbeløs

Ajuga pyramidalis

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Højde: 10–25 cm. Stilken er stærk, oprejst-opstigende, lådden.
  • Blomstre: Spejlsymmetriske (zygomorphic). Blomsterkronen er tolæbet, 10–18 mm. lang, af 5 lyseblå, sammenvoksede kronblade. Overlæben er kort, 2-fliget, underlæben 3-fliget. Blomsterbægeret er af 5 sammenvoksede langhårede bægerblade. Blomsterbægerfligerne er slanke og spidse, ca. 5 mm. lange. 4 støvdragere, sammenvoksede blomsterkronrør. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, frugtknuden er 4-delt.
  • Blade: Modsatstillede og korsvis modsatte. Basale rosetblade har elliptiske til omvendt ægformede, 5–7 cm. lange, lådne blade med en rundet spids, gradvist tilspidsende base, og let tandede eller næsten hele kanter. Stilkbladene er tydeligt mindre, ustænglede, elliptiske til omvendt ægformede, lådne med trang base, rundet spids og let tandede kanter. De øverste blade har ofte et anstrøg af violet.
  • Frugt: En firedelt spaltefrugt. Delfrugten er oval og gulligbrun.
  • Vækststeder: Lysninger, græs, græsset skovland, frodige enge og skove.
  • Blomstringstid: maj-juni.

Pyramide Læbeløs er en Vesteuropæisk flerårig plante hvis østligeste forekomst er fundet i Finland. Den er muligvis spredt til Finland under bosættelsen, som fandt sted efter de svenske korstog i 1050–1290 AD.

Ulig de fleste medlemmer af familien Lamiaceae, er arter af Ajuga ikke aromatiske. Pyramide Læbeløs er for nedgang med mindskende græs og skovlandsgræsning. Som en lavtvoksende plante, som mangler udløbere, kan den ikke konkurrere med f.eks. græs. Frøene hos denne art har et olieagtigt vedhæng, et såkaldt elaiosome, som tiltrækker myrer, som søger efter føde. Derfor spredes arten med myrer.

To andre Ajuga kan findes i Finland. Både Fjeld Læbeløs (A. genselvsis) og Krybende Læbeløs (A. reptans) er prydplanter, og sporadisk forvildede. Løvbladene af Fjeld Læbeløs er stortandede og dens støvdragere er meget længere end overlæben af blomsterkronen. Krybende Læbeløs kan genkendes på dens op til 50 cm. lange udløbere. Disse arter kan hybridisere.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page