© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pyrenæisk Storkenæb

Geranium pyrenaicum

  • Familie: Storkenæbfamilien – Geraniaceae
  • Vækstform: Toårig eller flerårig plante. Kort rodstok, oprejst, dækket af rester af bladene.
  • Højde: 20-40 cm. Stilken er opadstigende-oprejst, børstehåret, spredende hår, bliver glattere med alderen.
  • Blomstre: Regelmæssige, 15-20 mm brede. 5 kronblade, hvidligt blåligrød, dybt fligede. 5 bægerblade, omkring halvdelen så lange som kronbladene. 10 støvdragere. Støvvejen er af 5 sammenvoksede frugtblade, enkeltstående griffel, 5 støvfang. Blomsterne er almindeligvis i akselstillede par eller tre, eller ender i skud.
  • Blade: Basal rosette og korsvis modsat på stilk. Basalbladene er langstænglede. Stilkbladene er kortstænglede-næsten stængelløse, akselblade. Bladene er runde-nyreformede, med håndformede årer, bløde hår, 5-9-fligede halvvejs; brede fliger.
  • Frugt: 5-delt spaltefrugt, næblignende spids, næbdelene snor sig ved opspringning. Delfrugten er skinnende med fine hår.
  • Vækststeder: Haver, gårdspladser, parker, vejsider, skovkanter. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Pyrenæisk Storkenæb er mest sandsynligt kommet til Finland og de andre nordiske lande med mennesker. Det er muligt at den er oprindelig i Sydfinland, men i hvert fald har dens oprindelige udbredelsesområde været meget mindre end det er i dag. Pyrenæisk Storkenæb er i dag ret vidt udbredt, selv om den er ret sjælden og vokser sporadisk. Den er ikke særlig populær prydplante i Finland, selv om den ikke er krævende og dens lange blomstringstid kompenserer for den lille størrelse på dens blomstre.

Pyrenæisk Storkenæb kan forveksles med små etårige og toårige medlemmer at Geraniumfamilien som vokser som ukrudt i hovedsagligt samme områder. De mest almindelige af disse i Finland er Liden Storkenæb (G. pusillum) og sommetider Blød Storkenæb (G. molle), selv om deres blomstre er betydeligt mindre og deres kronblade ikke er dybt fligede.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page