© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rank Frøstjerne

Thalictrum simplex

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 40-80 cm. Stilken er ugrenet indtil blomsterstanden, børstehåret.
  • Blomstre: Regelmæssige, blåligrøde-lindegrønne, omkring 1 cm på tværs. Ingen kronblade. 4-5 bægerblade, blåligrøde-lysegrønne, falmer tidligt. Mange stilke, støvtrådene er omkring 3 mm lange, blåligrøde, støvknapperne er lidt kortere end støvtrådene, nikkende, afsluttes almindeligvis af et kort børstehår. Støvvejene er enkeltstående, adskillige støvveje. Blomsterstanden er halvskærmet, almindeligvis med rigeligt med blomstre, ofte med en meget bladrig blomsterklase, blomsterne er udspredte-oprejste.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede, med akselblade. 6-8 blade. Bladene er ret elliptiske, længere en brede, 2-3 gange finnede. Småbladene har almindeligvis ikke akselblade. Småbladene er smalt spadeformede-ægformede(-næsten runde), 3-fligede.
  • Frugt: 8-furet, spids, 2-3,5 mm lange, stængelløs nøddefrugt.
  • Vækststeder: Skovkanter, løvskove, krat, strandbredder, enge som bliver påvirkede af oversvømmelser, enge, skråninger ved vejsider.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Nær ved 100 frøstjerne arter er klassificerede, af dem vokser 13 i Europa og 6 i Finland. Selv om antallet af arter er beskedent, så er det ikke nemt at skelne imellem dem. Rank Frøstjernes videnskabelige navn simplex, viser simpelthen til dens simple ugrenede eller i bedste fald kortgrenede stilk på blomsterstanden, men hvis dem der gav den navnet havde været opmærksomme på hvor kompliceret den og dens slægtninge er, så havde navnet måske været complex! Rank Frøstjernes underarter simplex og boreale er forholdsvis udbredt i Finland. De kan nemmest forveksles med en anden af vore mere almindelige frøstjerne arter, Gul Frøstjerne (T. flavum), selv om den blomsterstand almindeligvis er tæt og støvtrådene på stilkene er lyse i farven.

Blomsterbladene hos de fleste blomstre hos ranunkelfamilien er store og farvestrålende: hos frøstjerner falder de hurtigt af og de udskiller ingen nektar til at tiltrække bestøvere. Blomsterbladenes arbejde med at tiltrække insekternes interesse er delvist overtaget af de farverige og velduftende stilke, som belønner fluerne og billerne, som hjælper med bestøvningen, med en masse pollen. Der kan dog iagttages en overgang i frøstjernefamilien, fra insektbestøvning til vindbestøvning i mellemformer. Vindbestøvning bliver almindeligvis regnet for et mere primitivt kendetegn en insektbestøvning: fordelen med dyrebestøvning er dens præcision, fordi pollen hovedsaglig bliver transporteret til andre blomstre af samme art. Frøstjerner er et godt eksempel på en evolutionær udviklingsserie hvor blomstens bestøvningsmetode varierer imellem insektbestøvning og en primitivere vindbestøvning. Evolutionen kunne se ud til at gå baglæns, men det er en illusion, som er skabt af vores måde at tænke på: naturlig udvælgelse foretrækker enhver løsning, som giver arten den bedste mulighed for overlevelse.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page