© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rank-Potentil

Potentilla recta

  • Familie: Rosenfamilien – Rosaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 30–60 cm. Stilken er oprejst, hårdfør, øvre del er grenet, tæt håret, øvre del har også kirtelhår.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, gul-næsten hvid, omkring 1,5-2,5 cm bred; 5 kronblade, almindeligvis lettere hakkede, 6-12 mm lange, lidt længere end blomsterbægeret. Blomsterbægeret er 5-fliget; med bibæger. 30 støvdragere. Støvvejene er enkeltstående, mange støvveje. Blomsterstanden er en tæt halvskærm.
  • Blade: Vekselstillede, basalbladene er langstænglede, stilkbladene er kortstilkede-stængelløse, akselbladede. De laveste blade har 5-7 småblade, de øvre har 3 småblade. Småbladene er lancetformede-så godt som lineære med tandet kant til basen, kanterne og undersiden sparsomt hårede, grønne. Akselbladene er hele-fligede. Ingen blomsterløse bladrosetter.
  • Frugt: Blomsterlejet har adskillige ret runde, lysebrune, glatte, matte nøddefrugter.
  • Vækststeder: Marker, enge, bredder, vejsider, ødemark, havne, losseområder.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Finlands flora er ikke stabil og uden ændringer, men hellere en genstand for konstant ændring. I de sidste ti tusind år siden istiden har Finlands vegetation udviklet sig fra aromatisk tundra vegetation gennem den varme periode da landet var domineret af bredløvede skove til de nuværende nåleskove og buskads som vinder over hele landet. De hurtigste og mest voldsomme ændringer er dog sket de sidste 50 år på grund af menneskelig aktivitet.

Menneskelig aktivitet har begrænset mange vilde planter til små områder, men den bringer også en konstant strøm af nye planter til landet. Nogle af disse klarer også at etablere sig selv her, men almindeligvis kun på steder, som er påvirkede af menneskelig aktivitet. Der er ingen mangel på fremmede i Finland: af de omkring 1400 karplanter som er kendt i Finland, er næsten halvdelen kommet med mennesker, mange af dem for hundrede og tusinder af år siden.

Indtil 1940 var Rank-Potentil en meget sjælden fremmed i Finland, men af en eller anden grund blev den meget mere almindelig på meget kort tid. Mod nord vokser den så langt som til Kuopio, men der er mange flere observationer foretaget i sydvest. Rank-Potentil har også vist tegn på at blive etableret ved at overleve på samme sted i adskillige år. Den hurtige vækst i antallet af Rank-Potentil observationer kommer delvis af mere intense botaniske undersøgelser, men hele fænomenet er vanskeligt at forklare. Arten er sandsynligvis kommet til Finland blandet op med frø til afgrøder, især kløverfrø. Finsk Rank-Potentil har rejst fra central Europa, og også delvist fra Rusland. Rank-Potentil er en meget imponerende plante: dens hårdføre stilk kan blive næsten en meter høj og dens blomstre er større end hos Finlands andre potentil. Det er ikke så mærkeligt at arten er så populær som prydplante.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page