© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rank Vejsennep

Sisymbrium officinale

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Højde: 30–60 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), 3–6 mm. brede. Fire kronblade, gule til lysegule. Fire bægerblade, ca. 2 mm. lange, lådne. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. Seks stilke, to af dem er korte, fire lange.
  • Blade: Vekselstillede. korthårede, fjerfligede. Endelappen er stor, trekantet, med spydbladet base. De øvre blade har oftest et enkelt småblad i enden.
  • Frugt: En 1–1.5 cm. lang bælg delt i to af en hindeagtig væg. Almindeligvis lådden, tæt presset til stilken, begge klapper er 3-nervede. Frugtstængelen er 1–2 mm. lang.
  • Vækststeder: Gårdspladser, alléer, havne, og langs mindre befærdede jernbaner og omkring møller.
  • Blomstringstid: juli–september.

Rank Vejsennep er en etårig eller en toårig pante, der bliver sat i forbindelse med gammel bosættelse. Lige som mange andre lignende arter, har den nedgang på aftagende beboelse. Denne art forekommer kun i beboelsesområder, hvor der er meget få naturlige områder som tilferdsstiller dens krav som er Høje nitrogenkoncentrationer og alkalisk jord. Den findes derfor sjældent som ukrudt i kornmarker.

Rank Vejsennep har været brugt som en lægeurt. Unge blade har været brugt til salat og frø til at lave sennep. I Finland, er der to racer af denne art, den østlige (var. officinale) og den vestlige (var. leiocarpum). Stilkene og bladene på den vestlige variant er kun sparsomt behårede og frøbælgene er hårløse.

En en anden ret almindelig Sisymbrium art i Finland er Ungarsk Vejsennep (S. altissimum). Forskellen på disse arter er lettest at se på at stilkbladene på den Ungarske Vejsennep er dybt fjerede og frugterne er skråt oprejst.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page