© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Raps og Kålroe

Brassica napus

  • Underarter, varianter og synonymer: Vinterraps (B. napus var. oleifera, B. napus ssp. oleifera), Kålrabi, Kålroe (B. napus var. rapifera, B. napus var. napobrassica, B. napus ssp. rapifera)
  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig eller toårig urt. Tynd rod (var. oleifera), kegleformet, tyk, gul-grøn-violet (var. napobrassica).
  • Højde: 100-150 cm. Stilken er grenet, glat.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, gul, omkring 1-1,5 cm på tværs; 4 kronblade, 10-15 mm lange. 4 Bægerblade. 6 støvdragere, hvoraf 4 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet. Blomsterne er ret meget på højde med knopperne.
  • Blade: Vekselstillede, de laveste blade er stænglede, de øverste ustænglede, stængelomfattende. Bladene er hårløse, blågrønne, basalbladene har grunde fliger, øvre blade er hele, lancetformede.
  • Frugt: Mangefrøet, almindeligvis 5-8 cm lang, spredende-ret oprejst bælg, som åbnes på langs, den afsluttes af et runden 1-2 cm langt, kernefrit næb.
  • Vækststeder: Marker, vejsider, affaldspladser, havne og losseområder. Dyrket, et levn fra gamle haver og en forvildet plante.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Raps og Kålroes forfædre er ikke kendt for at vokse vildt. Man mener at de er kommet forholdsvis sent til Europa, sandsynligvis som en krydsning imellem Have-Kål (B. oleracea) og Agerkål (_B. rapa), men man ved ikke om Kålroe er en urform af Raps, eller om det er omvendt.

I overensstemmelse med en måde den bliver brugt, er Raps en etårig efterårs eller forårsplante, som bliver dyrket for sin olie i tempererede områder over hele verden. Finland udgør Raps nordlige grænse, og frø som spirer om efteråret overvintrer ikke lige så godt som Rybs (Brassica rapa ssp. oleifera): Raps sarte knop stikker lidt op fra jorden, mens Rybs er bedre beskyttet og sidder tæt på jorden. På den anden side modnes Raps, som bliver sået om foråret så sent om efteråret, at høsten ikke kan garanteres, til forskel fra forårsrybs. Raps bliver dyrket som foder mere end olie længere mod nord, og Kålroe vokser godt endnu længere mod nord.

Kålroe (også kendt som Kålrabi) er en toårig rodplante. Kålroe og Raps vokser sommetider vildt i Finland som forvildede eller fremmede, oftest tæt på dyrket land eller i områder med livlig trafik. Det er også muligt at finde den nært beslægtede Rybs, hvis laveste blade er lysegrønne og lettere hårede. Den har også lidt mindre blomstre og knopperne åbner sig under blomsterne.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page