© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Ridder Gøgeurt

Orchis militaris

  • Familie: Gøgeurtfamilien – Orchidaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Knoldene er små, ægformede.
  • Højde: 25-30 cm. Stilken ar almindeligvis grøn, sommetider rød imod toppen.
  • Blomstre: Uregelmæssigt bloster (zygomorfisk), ydre overflade er lyserød, indre overflade er mørkerød, omkring 1,5 cm bredt. 6 blomsterblade i 2 hvirvler, hvor den ene er formet til en læbe. Øvre blomsterblade er hjelmformede. Læbe under bloster er sporet, lysere i midten med blårøde prikker 10-14 mm lange, ret smalle, 3-fligede, fligede på en sådan måde at de svagt ligner en menneskekrop. Sporen er kort og rund. Støvdrager og støvvej er sammenvoksede til en griffel, 1 støvdrager, 1 støvfang. Blomsterstanden er ret tæt, ovalt-kegleformet aks. Blomsterne lugter af kumarin. Dækbladene på blomsterstanden er hindeagtige.
  • Blade: 2-5, vekselstillede, næsten en rosette ved basen, stængelløse. Bladene har hele kanter, parallelårede, tykke, skinnende, lysegrønne, uden pletter. Skedeformede øvre blade dækker den udviklende blomsterstand.
  • Frugt: En kapsel. Frøene er ganske små, støvlignende.
  • Vækststeder: Vejsider, skovkanter og lysninger, kalkbrud, sommetider brakjord.
  • Blomstringstid: Juni.

Ridder Gøgeurt er beskyttet i hele Finland.

Ridder Gøgeurts specielt krigslignende videnskabelige navn kommer af formen på blomsterne, som navngiveren syntes lignede hjelmbærende soldater: fem fejende blomsterblade ovenover griffelstøtten former en bred hjelm, griffelstøtten selv er ansigtet og de fligede læber former lemmerne og kroppen af et menneskeligt legeme. Når Ridder Gøgeurt blomstrer, er den en af de smukkeste arter i familien, og den tiltrækker ofte opmærksomhed ved at vokse på meget synlige steder. Opdagelsen af den første Ridder-gøgeurt i Finland i 1983 var en videnskabelig sensation. Et eksemplar blev dog senere opdaget i det naturhistoriske museum: det var samlet ind fra Ruotsinpyhtää på sydøst kysten i 1867, men var ved en fejl identificeret som en Tyndakset Gøgeurt (O. mascula). Elias Lönnrot, udgiveren af Finlands nationalepos Kalevala, nævnte i 1860 at den voksede på Åland, men eksperter har senere sået sådan en tvivl om denne oplysning, at enhver udtalelse om denne art blev fjernet fra senere litteratur.

Gøgeurter er meget mobile planter, som kan dukke op de mest uventede steder. De producerer astronomiske mængder af bittesmå frø, som kan bæres af vinden flere hundreder og tusinder av kilometer. Nye opdagelser af Ridder Gøgeurt er siden kommet her og der, altid på steder hvor mennesker har sat deres mærke på kalkholdig jord, så som fabriksområder, vejsider og militære træningsanlæg. De fleste af dem har været tilfældige stande, sammensat af kun en eller nogle få planter, som muligvis ikke endnu er tilstrækkelige til at etablere arten i Finland. Finland har ikke mange åbne kalkholdige steder som passer til Ridder Gøgeurt, men arten kunne måske føle sig hjemme tæt på kalkbrud og begynde at skabe den første egentlige finske population af Ridder Gøgeurt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page