© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

River

Asperugo procumbens

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Etårig urt. Hovedroden er lige, kort.
  • Højde: 20-70 cm. Stilken er slatten, grenet, stridbørstet, skarpe hår langs kanterne.
  • Blomstre: Regelmæssige, 2-3 mm brede. Blomsterkronen er mørkt blåligrød, sammenvokset, tragtformet, 5-fliget. Blomsterkronen har en krans med skæl af 10 udvækster længere nede. Blomsterbægeret er sammenvokset, uregelmæssig, 5-fliget, håret; forstørres efter blomstringen og bliver stiv, flad, består af 2 mangefligede dele, fligespidserne spreder sig, skarpe. 5 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterne er i aksler, enkeltstående eller i par.
  • Blade: Vekselstillede, delvis korsvismodsat. De lavere blade er stænglede, de øvre blade er ustænglede. Bladene er smalt elliptiske, ret stumpe.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugten er elliptisk, flad, gråbrun, tæt kornet 3,5 mm lang.
  • Vækststeder: Haver, brakjord, kartoffelmarker, kompostbunker, væggene i kostalde, tangdynger.
  • Blomstringstid: Maj-august.

River er den eneste art i sin slægt, og med sin slatne stilk, sædvanligvis akselstillede blomstre og forstørrede blomsterbæger efter blomstring, adskiller den sig i mange måder fra de mere typiske planter i rubladfamilien. Det er muligt at de unge skud kan forveksles med en forglemmigej.

River foretrækker nitrogenrige steder og findes sædvanligvis i områder med menneskelig aktivitet: den trives særlig godt bag udendørs toiletter, ved væggene i kostalde, og i kartoffelmarker og skrald og kompostbunker. På den anden side, så kan River også findes i haver, ruiner og steder, hvor tang naturligt samler sig langs kysterne. Lige som så mange andre planter som kræver et dyrket miljø, er River blevet sjældnere som gårdene er blevet renere og hestegødning ikke bliver brugt så meget.

River kan findes sporadisk over hele landet, men dens udbredelse er tydelig dobbelt: den gror på den ene side i den sydvest finske øgruppe, og på den anden side i Lapland. River har sandsynligvis vokset i syd så længe som området har været dyrket, mens den bliver regnet for at være kommet senere i nord, blandet med russisk korn. River spredes godt: ved hjælp af sine krogede spidse er blomsterbægeret, som minder om et lille ahornblad, og omfatter den modne delfrugt, er det meget klæbende. Når stilken tørrer, brækker den let, så stykker med delfrugter kan let sætte sig hele fast på passerende dyr eller mennesker. Når man tænker på hvor let River spredes, er det vanskeligt at forstå hvorfor den ikke gror over hele landet. Der har været forskellige forklaringer, men ingen har været særlig overbevisende.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page