Actaea rubra Actaea rubra Actaea rubra

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rød Druemunke

Actaea erythrocarpa

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Højde: 30–50 cm. Stilken er glat, lettere buet ved leddene.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), ca. 1 cm. brede. Blomsterkronen er hvid (sommetider rødlig), kronblade 0 to 4, trangbasede. 3 eller 5 spidse Bægerblade. Blomsterkronen og blomsterbægeret er kortere end støvdragerne og visner tidligt. 15–20 støvdragere. Enkeltgriflet, støvvejene er af et frugtblad. Blomsterstanden er klaseformet.
  • Blade: Vekselstillede. Lysegrønne, store (op til 40 cm, brede), almindeligvis 4 til 5 gange finnede eller håndfligede. Småbladene er tilspidsende, elliptiske til ægformede, næsten hårløse og med tandede kanter. Basen af topsmåbladene er almindeligvis rundet eller tilspidsende, midterfligen er tydeligt længere end sidefligerne og toptanden er tydeligt længere end dem i kanterne.
  • Frugt: Et rødt (grønt når det er råt) bær, ca. 10 mm. bredt, som indeholder mange frø.
  • Vækststeder: Tørre, næringsrige blandede skove, bækkebredder, flodbredder og forneden klippesider specielt i kalksten områder.
  • Blomstringstid: juni.

Frugten af Actaea-arter er et mangefrøet bær. De fleste andre medlemmer af Ranunkelfamilien (Ranunculaceae) har en tør frugt. Der er 10 til 12 protogyne, urinlugtende blomstre i den klaseformede blomsterstand af Druemunken. Arten har spredt sig til Finland fra Eurasien i øst, hvor den er en typisk medlem af taiga vegetationen.

Rød Druemunke er en flerårig skyggeplante, som trives i tørre blandede skove og foretrækker kaklholdig jord. Den vokser ofte på flod- og bækkebredder blandt pile og ribsbuske eller under klippesider. Den er en meget giftig plante.

En anden Actaea art, som forekommer i Finland er Druemunke (A. spicata), som kan adskilles fra Rød Druemunke af dens lidt forskellige blade (mørkere og alm. 3 gange finnede) og sorte bær.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page