© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rød Hestehov

Petasites hybridus

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 15–40 cm., op til 80 cm. i frugt. Stilken er brunligrød.
  • Blomstre: Rødligviolette rørformede diskblomstre, samlet sammen til blomsterlignende hoveder. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbægeret er tilpasset til en ring af hår. Hanblomstre 7–10 mm. brede og hunblomstre 3–6 mm. brede i separate planter. 5 støvdragere, støvknapperne er vokset sammen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af adskillige dækblade, som kun er behårede ved basen. Mere end 15 hoveder i en klase.
  • Blade: Den blomstrende stilk har elliptiske, violetagtige, 2–6 cm. lange skællignende dækblade, ofte spidsede med et trekantet kraftigt løvblad. Dækbladene er i spiral. Vegetative blade er langstænglede og står op fra en underjordisk stilk, bladene er nyreformede til hjerteformede, lidt vinklede, tandede, gråfeltede forneden, op til 1 meter bred når den er moden.
  • Frugt: En gulligbrun hårpensel kronet af et fnok af simple hår.
  • Vækststeder: Grøfter, mark og skovkanter, vejsider, haver, parker, øde jord.
  • Blomstringstid: (april-)maj-juni.

Rød Hestehov er en tveboet flerårig plante. I den finske forekomst eksisterer næsten kun hanplanter. Om foråret producerer denne art først en blomstrende stilk. Senere udvikles de meget store vegetative blade. I Finland er Rød Hestehov en dyrket art, som forekommer som en forvildet plante på forstyrrede steder. I Sverige har den været dyrket siden middelalderen, da den stinkende rodstok blev brugt til at kurere plak.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page