© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rød Hullæbe

Epipactis atrorubens

  • Familie: Gøgeurtfamilien – Orchidaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok, oprejst.
  • Højde: 20-50 cm. Stilken er ofte violet, øvre del lodden.
  • Blomstre: Spejlsymmetriske (zygomorphic), mørk rødlig brun-mørk magenta, af og til grønlig, næsten 10 mm brede. 6 bloster i 2 hvirvler, hvor den ene er bygget til en læbe. Læben under blostre er sporeløs, sammensnøret i midten, basaldelen er bægerlignende. Støvdrager og støvvej er sammenvoksede til en griffel, 1 støvdrager, 1 støvfang. Blomsterstanden er ret halvskærmet, en 6-30-blomstret ensidet blomsterklase. Blomsterne lugter af vanilje. Dækbladene er almindeligvis kortere end blomsterne.
  • Blade: Vekselstillede, næsten i 2 rækker, stængelløse, 5-11, bliver smallere imod toppen. Bladene er elliptiske-smalt elliptiske, parallelårede med hele kanter, blågrønne.
  • Frugt: Nikkende kapsel, frøene er ganske små, støvlignende.
  • Vækststeder: Klippefyldte og grusede områder, sandede kystlinjer, vejsider og kalkbrud.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Rød Hullæbe er beskyttet over hele Finland, bortset fra Åland.

Klippefyldte og grusede områder er måske ikke lige det første man tænker på som lovende steder at søge efter sjældne orkidéer. Rød Hullæbe er meget sjælden, og den bliver oftest fundet på solrige, tørre åbne pladser. Klippen må være kalkholdig fordi Rød Hullæbe kræver kalk. I Finland blev den også forventet at dukke op i kalkbrud, men til stor glæde blev det opdaget at den sporadisk fandt nye vækststeder ved vejsider, hvor kalk havde været blandet med konstruktionssandet. Det er værd at se efter nye steder, fordi arten er en af Finlands smukkeste orkidéer: den er høj og smuk i blomst. Plantens mørke farve ser ud til at beskytte den imod at få for megen UV stråling fra solen i dens foretrukne åbne vækststeder.

Blomstens mørkerøde farve og dens behagelige vaniljelugt tiltrækker mulige befrugtere, specielt små sociale hvepse, som lever alene da det ser ud til at de specialiserer sig i denne art. Som med andre orkidéer, er dens frø utrolig små, så vinden let kan bære dem kilometer – selv mange gange rundt jorden, hvis de kommer i luftstrømme af stormstyrke. Når orkidéen begynder at vokse er den fuldstændig afhængig af sin svampepartner, og den tilbringer sine første år under jorden som en primær rodstok. Det tager en hel dekade at udvikle sig fra dette stede til en fuldvoksen blomstrende plante.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page