© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rødknæ

Rumex acetosella

  • Familie: Skedeknæfamilien – Polygonaceae
  • Højde: 10–40 cm. Rødlig stilk, åset, grenet fra blomsterstanden.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, små, enkønnede. Hanblomst: Seks blostersegmenter med hindeagtige kanter, og ofte røde, under 2 mm. lange. Seks støvdragere. Hunblomst: Blosteret består af to hvirvler på tre. Segmenterne på ydre hvirvel er små, grønne, og oprejste. Indre hvirvel former de frugtindkapslende klappe, hvis segmenter er elliptiske og tynde, grønlige eller røde, med hele kanter og mangler knoppe. Klappe og frugt har samme længde. Støvvejen er af tre sammenvoksede frugtblade, tre grifler.
  • Blade: Vekselstillede. Hårløse. Stængel af grundbladene er alm. længere end bladene. Bladene er næsten elliptiske til linære, og alm. spydbladede. Grundfligerne er lancetformede til linære.
  • Frugt: En brun, rundlig, trerandet, og blank nød, ca. 1 mm. bred.
  • Vækststeder: Tørre marker, skråninger, vejsider, sandede områder, og skovrydninger.
  • Blomstringstid: juni–august.

Skræpper og syrer (Rumex spp.) er en taksonomisk besværlig slægt da arterne jævnligt hybridiserer. Klappene, som indkapsler den modne frugt, er ofte væsentlige i identifikationen.

Rødknæ er en flerårig plante. Den hører til en afdeling i slægten, hvor de enkønnede blomstre er på forskellige planter (arten er tveboet) og frugtklappen er lidet øjenfaldende. Denne art trives på tør og syret jord. Den er faktisk blevet kendt for at undgå kalkholdige steder. Den er ikke i stand til at opløse fosfater fra kalkholdige mineraler.

Rødknæ er en problematisk ukrudtsplante, fordi den kan få en pælerod ned til en dybde af en halv meter, og det fladtstrygende rodsystem kan række en meter ud fra skuddet. I tillæg til dette, udvikler rødderne yngleknoppe hvorfra nye indiveder opstår. Frøene er også langlivede, og spirer kraftigt på tørre og varme steder. Bladene hos Rødknæ indeholder masser af oxalsyre, som er til forsvar mod planteædere.

En ret lignende art er Alm. Syre (R. acetosa). Dens blade er pilformede (mere end spydbladede), og frugtklappen tydeligt større end frugten.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page