© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Roset-Springklap

Cardamine hirsuta

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 10-30 cm. Stilken er almindeligvis glat.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid, omkring 0,5 cm på tværs; 4 kronblade, 2,5-3 mm lange. 4 Bægerblade. Almindeligvis 4 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Basalroset er tydelig, mangebladet, stilkbladene er vekselstillede, almindeligvis 2-4, rosetbladene er mindre, stænglede, stængelen er lidt lodden. Bladene er finnede, 1-4-parrede med et småblad i enden, småbladene er rundede, endesmåblad er større end de andre, nyreformet.
  • Frugt: Mangefrøet, slank, flad, 15-25 mm lang bælg, som almindeligvis vender bagud, åbnes på langs, har et lille ofte utydeligt, max. 0,5 mm langt børstehår. Bælgstilk er 1/4-1/3 af bælglængden, spredende, ret oprejst.
  • Vækststeder: Tørre skråninger, enebær enge, skovkanter, græsgange, øde jord, klippehylder, klippeskråninger, sommetider som ukrudt i drivhuse, haver og græsplæner.
  • Blomstringstid: Maj-juni.

Roset-Springklap er en typisk plante i Finlands sydvestlige øgruppe. Den trives lige godt i skyggefyldte skovkanter som den gør langs havkyster, klipperygge med lidt jord, og også på jord, som er blevet beriget af mennesker. Et frostfrit efterår er sandsynligvis en forudsætning for plantens succes: etårig Roset-Springklap spirer om efteråret og blomstrer det følgende forår og i begyndelsen af sommeren. Øgruppens milde klima tillader skuddene at vokse sig store nok til at overleve vinteren. Arten vokser også som et ukrudt i haver og blomsterkasser. Roset-Springklap vokser slet ikke i de koldeste områder i Europa eller dem med det reneste fastlandsklima. Planten har spredt sig med trafik hele vejen til Sydamerika og Mexico.

Roset-Springklap kan skelnes fra andre springklap på sin tætte roset og at den ofte har mange stilke. Det er dog et godt råd at have øjnene åbne for lignende bælgplanter – blev en ny art Kronløs Springklap (C. impatiens), fundet i Finland, i Houtskari i den sydvestlige del af landet. Det følgende år blev en anden stand opdaget i Lohjansaari i Karjalohja. I den finske natur kan planten være et levn fra en tid da klimaet passede den bedre. Dens finske vækststeder er på øer, hvis gunstige mikroklimaer spiller en rolle i at hjælpe planten at overleve og trives. Antallet af adskilte Kronløs Springklaps vækststeder varierer meget, og man kan ikke regne med at den vokser samme sted hvert år. Skovning og andre ændringer af dens vækststeder er en trussel mod dens overlevelse, selv om den er beskyttet. Kronløs Springklap mangler rosetten, som er typisk for finske bælgplanter, og den kan adskilles fra andre rosetløse arter på sine blades tydelige akselblade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page