Symphytum tuberosum Symphytum tuberosum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ru Kulsukker

Symphytum asperum

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kødfuld rod.
  • Højde: 60-200 cm. Stilken er groft behåret, specielt i toppen.
  • Blomstre: Blomsterkronen er klokkeformet (tragtformet), udfolder sig jævnt, 11-17 mm lang, først lyserød, senere himmelblå, sammenvokset, 5-fliget. Fligene har rundet spids. Blomsterkronen har en krans af 5 store tungelignende skæl. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget, 2-5 mm lang, tydeligt kortere end blomsterkronetragten. Blomsterbægerfligerne er smalt elliptiske med rundet spids. 5 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Kvasterne er i aksler, enkeltgrenede eller en svikkel.
  • Blade: Vekselstillede, smalstænglede, kort nedløbende eller sædvanligvis ikke nedløbende. Bladene er elliptiske med en sædvanligvis rundet eller hjerteformet base og hel kant.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugterne er skrå, åsede, kornede, matte.
  • Vækststeder: Beboede områder, parker, haver, bredder og kystlinjer. Dyrket og vild.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Arter af kulsukker er blevet dyrket i lang tid i Finland, i begyndelsen kun som en lægeplante, men senere også som føde og prydplante. Ru Kulsukker kommer oprindeligt fra Kaukasus og blev bragt til Europa som føde for svin, kaniner og geder for nogle århundreder siden. Der er ingen oplysninger om dets brug som føde i Finland – arten som åbenbart hertil som en ren prydplante. Denne flerårige plante har mange egenskaber sammenlignet med sin velkendte slægtning Læge-Kulsukker (S. officinale), som har ry som en lægeplante: den spredes ikke lege voldsomt eller overtager hele haven, og den udsender ikke kemikalier, som frastøder andre planter. Selv om arten spredes med en moderat hastighed og ikke ser ud til at være i stand til at producere frø i vores klima, så har den forvildet sig til naturen visse steder. Ru Kulsukkers mest almindelige vækststeder er gamle haver og parker, eller hvor den har forvildet sig til tætliggende vejsider, grøfter og bredder.

På grund af sin tilsyneladende sammenhængende oprindelse som en dyrket plante, muterer Ru Kulsukker meget lidt. Sammenlignet med sin mere almindelige slægtning Læge-Kulsukker, er de nedløbende blade på stilken kortere, blomsterne er ofte mere blå, og den har en jævnt udfoldende blomsterkrone og et kort blomsterbæger. Arterne krydser let og tilbagekrydsning forekommer også. Hybriden Foder-kulsukker (S. x uplandicum) har kendemærker fra begge sine forældreplanter, og den er ofte meget forskelligformet og sommetider ekstremt vanskelig at tyde.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page