© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ru Svinemælk

Sonchus asper

  • Familie: Dandelion Familie – Cichoriaceae (Compositae)
  • Højde: 30–80 cm
  • Blomstre: Talrige lysegule, stjerneformede stråleblomster samlet sammen i blomsterlignende hoveder (capitula), 1.5–2 cm. Brede. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade, spidsen af skedehinden er 5-tandet. Blomsterbægeret er formet til en ring af ugrenede hår. 5 stilke, støvknapperne er vokset sammen til et rør omkring griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, Griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af tre hvirvler af dækblade. Hovedet består af halvskærmede klynger.
  • Blade: Vekselstillede, seje, blanke og hårløse. Stængelen på de lavere blade er rendede, vingede, kanten på vingen har tænder af børstehår. Bladene har tandede, børstehårsagtige kanter, som gradvist spidser ind mod den vingede stængel. Stilkbladene er stængelløse, sædvanligvis lanceformede med hjerteformet base, grundfligerne er rundede med blødtornede og tandede kanter, af og til fligede.
  • Frugt: En brun, flad, langsgående åset hårpensel, kronet med fnok af ca. 6 mm. lange, ugrenede hår.
  • Vækststeder: Haver, agerjord, omgivelser omkring beboelse og havne.
  • Blomstringstid: juli–september.

Den Ru Svinemælk, er en mælkesaftsproducernede etårig plante. Dens blomsterhoveder er omskedet af tre vekslende hvirvler af grønne dækblade, tilsammen 35–45.

Den Ru Svinemælk trives på samme slags steder som den Almindelige Svinemælk (S. oleraceus). De to arter kan adskilles på de dybt fligede blade på den senere. Ved siden af den dominerende variant, asper, er der en anden race af Ru Svinemælk i Finland. Bladene på var. pungens har stortornede kanter, som er stortandede eller fligede som dem hos den Almindelige Svinemælk.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page