Geranium endressii Geranium macrorrhizum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rundbladet Storkenæb

Geranium sibiricum

  • Familie: Storkenæbfamilien – Geraniaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 20-50 cm. Stilken er slap i det, grenet, vinklet, hårene hænger nedad, hårene har lyse farver.
  • Blomstre: Regelmæssige, 10-15 mm brede. 5- kronblade, lyst lilla med mørkere årer, fladt hakkede. 5 bægerblade med lyse hår, af samme længde som kronbladene. 10 støvdragere. Støvvejen er af 5 sammenvoksede frugtblade, enkeltstående griffel, 5 støvfang. Blomsterne er almindeligvis enkeltstående.
  • Blade: I basal rosette og på modsatte skud er de langstænglede. Bladene er femkantede, årerne er håndformede, de lavere blade er 5-7-fligede, de øvre er 3-fligede; fligerne er smalle, spidst tandede.
  • Frugt: 5-delt spaltefrugt, næblignende spids, næbdelene snor sig ved opspringning. Delfrugter (frugtblade) er bløde og lodne.
  • Vækststeder: Haver, brakjord, markkanter. Prydplante, sommetider vokser den som en forvildet plante i haver.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Mange forskellige Geranium arter vokser naturligt i Europa, og i Finland har omkring et dusin arter mere eller mindre etableret sig. Mange flere arter og underarter vokser i vore haver. Det er let at forstå deres popularitet: Storkenæb er simpelthen smukke. De passer specielt godt til sommerhusgrunde, eftersom kaniner og hjorte almindeligvis ikke kan lide at æde dem. Storkenæb tiltrækker bestøvere fra små fluer til smukke sommerfugle, til glæde for naturelskere.

Som det latinske navn Geranium sibiricum antyder, så er Rundbladet Storkenæb oprindeligt fra Østeuropa. Den har tilpasset sig vores klima så godt at den sommetider vokser i store mængder i naturen som forvildet i haver. Omvendt kan Storkenæb som er plantet som prydplante findes i parker og haver. Spansk Storkenæb (G. endressii), som er hjemmehørende i Pyrenæerne kan trives i lang tid uden særlig pasning. Dens blomstre er ret store og smukt lyserøde og den ligner ikke vores arter af Storkenæb særlig meget. Den kan dog blive forvekslet med Storrodet Storkenæb (G. macrorrhizum) som sjældent bliver plantet, men sommetider kan den stadig findes i naturen. De to arter kan nemmest adskilles på bladene: Spansk Storkenæbs blade har spidse fliger og spidse tænder, mens fligerne hos Storrodet Storkenæbs blade er brede og rundtandede.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page