© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rypelyng

Dryas octopetala

  • Familie: Rosenfamilien – Rosaceae
  • Højde: 5–10 cm. Højere i frugt.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), store. Otte eller flere kronblade, hvide til cremefarvede, brede og rundede. Blomsterbægeret er ottefliget, håret et kirtelhår. Mange frie, langhårede frugtblade, lang griffel. Talrige stilke. Enkeltstående blomstre i toppen af lange stængler, som afslutter skuddene.
  • Blade: Stedsegrønne i en roset i toppen af den korte stilk. Stænglerne er ret lange, brune og langhårede. Bladene er læderagtige, elliptiske til lanseagtige med nedadrullede tandede kanter, oversiden er mørkegrøn og undersiden er tæt korthåret og hvid.
  • Frugt: Blomsterlejet har adskillige nøddefrugter med et langt låddent næb.
  • Vækststeder: Fjeldheder, klippefremspring, sommetider i den koglebærende del af skoven. Almindeligvis på kalkholdig jord.
  • Blomstringstid: juli–august.

Medlemmerne af slægten Tørreas er stedsegrønne småbuske i den nordlige del af den alpine tundra på den nordlige halvkugle. Rypelyngen er en typisk, storblomstret plante på åbne fjeldheder. Den vokser i tætte måtter, tæt presset imod jorden, ofte i selskab med Fjeldpryd (Diapensia lapponica) og Netpil (Salix reticulata).

På gunstige steder, rige på kalk, kan måtten fra et enkelt individ dække op til flere kvadratmeter. Et sådant individ kan blive mere end hundrede år gammelt. Skuddene danner ikke rod, men hele planten er afhængig af sin stærke pælerod som kan trænge bemærkelsesværdig dybt ned i jorden.

Rypelyngen har været benyttet til at studere udviklingen af isaldrene, eftersom flere tusind år gamle rester af planten er fundet i jorden. Den såkladte Dryas -periode er opkaldt efter denne art.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page