Sagina nivalis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Jorma Karjalainen. All rights reserved.

Sæter Firling

Sagina saginoides

  • Familie: Nellikefamilien – Caryophyllaceae
  • Vækstform: Flerårig, løst dusket plante.
  • Højde: 3-10 cm. Stilken er slap-opadstigende, hårløs, rodslående.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid, sommetider rødlig, omkring 5mm i diameter; fem kronblade, 2mm lange, 5 bægerblade, samme længde som kronbladene, bredt ægformede, stumpe. 10 støvdragere (sommetider 5). Støvvejen er en frugtstand med fem grifler. Blomsterne er enkeltstående. Blomster og kapsel stængler er lige, (nikkende under knopskydningen). Knopperne er kugleformede.
  • Blade: Modsatte, stængelløse, sammen i par. Bladene er lineære, tråd lignende med hele kanter, hårløse, mørkegrønne, kortspidsede.
  • Frugt: Forlænget ægformet, 3,5 mm lang kapsle, som deler sig i 5 fliger, tydeligt længere end blomsterbægeret.
  • Vækststeder: Snekanten på højdedrags tundraen, vådområder af smeltevand, lappiske klippesider, klippefyldte bredder, enge og også vejsider.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Så vel som smukke trævlekroner og imponerende nelliker, omfatter Nellikefamilien små, arter, der ser ubetydelige ud, og ofte er vanskelige at genkende. De har tilpasset sig til at vokse, hvor store blomstre ikke kan, og alt de behøver, er en lille plet af bar jord. Der er masser af steder i det ekstreme miljø på højdedragene, som store konkurrenter ikke er i stand til at erobre. Det er derfor en fordel at være lille: tæt på jorden, ude af rækkevidde fra den kolde vind, er den forholdsvis varm. Om vinteren er et tyndt dække af sne nok til at isolere planten mod den bidende kulde.

Sæter Firlings finske vækststeder er omkring det nordvestlige Lapland, hvor skarpøjede vandrere kan se den blandt den sparsomme vegetation – ved snekanten, jordflydning, lappiske klippesider og bredder af bække. De mest talrige bestande er omkring Enontekiö højdedragene, hvor den vokser på flodbredderne i birkeskovbæltet så vel som i tundra. Den nære slægtning Almindelig Hestetunge (S. nivalis) trives også ved snekant, jordflydninger, lappiske klippesider og bredder af bække. Sæter Firlings blomsterbæger og blomsterkrone er 5 bladet, mens Almindelig Hestetunge er både 4 og 5 bladet.

Bortset fra firling, er medlemmer af Nellikefamilien, som vokser i tundraen og som også nyder godt af sin lille størrelse, fladstjernerne, hvoraf 3 arter vokser i Finland: Tuearve (Minuartia biflora) Rødlig Norel (M. rubella)og Rank Norel (M. stricta). Norsk Sandarve (Arenaria norvegica)Kalkarve (A. pseudofrigida) er også små tundraplanter, men de har forholdsvis store blomstre og bredere blade end firling og fladstjerner. Norsk Sandarve vides kun at vokse på Saana og Malla højdedragene i Lapland, mens Kalkarve vokser i bjergkløfterne i Kuusamo og Salla.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page