© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Salomons Lysestage

Lepidium campestre

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig eller almindeligvis toårig urt.
  • Højde: 20-40 cm. Ofte 1 stilket, i spidsen ligner grene en lysestage, tæt korthåret, grålig.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid, omkring 0,2 cm på tværs; 4 kronblade, 2-3 mm lange. 4 Bægerblade. 6 støvdragere, hvoraf 4 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Vekselstillede, de laveste dør hurtigt, stilkbladene er stængelløse, stængelomfattende, adskillige. De laveste blade er lettere fligede, de øvre blade er ægformede-elliptiske, med pilformet base og tandede kanter.
  • Frugt: Dobbeltfrøet, bredt elliptisk, flad med hakket spids, bredt vinget, glat, grov 4,5-6 mm lang bælg. Bælgstilken er spredende, i det mindste som bælg.
  • Vækststeder: Marker, sandede områder, sommetider møller, havne, jernbanedæmninger, bredder, øde jord, opfyldningsområder, affaldspladser.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Salomons Lysestages robuststilkede, ligegrenede blomsterstand minder om en lysestage. Denne effekt bliver forstærket på den måde stilkens laveste blade falder af. Af de planter af korsblomstfamilien som vokser i Finland, har den størst lighed med Alpe-pengeurt (Noccaea caerulescens); og Almindelig Pengeurt (Thlaspi arvense), selv om de begge to har glat stilk, mens Salomons Lysestage er tæt korthåret. Tætblomstret Karse (L. densiflorum); er også formet som en lysestage, men stilken er ofte mere sparsomt bladet. Arterne kan afgørende skelnes på deres frugt, som hos Tætblomstret Karse kun er lidt vingede.

Salomons Lysestages oprindelige vækststed var sandsynligvis i det sydlige Rusland og Lilleasien. I Finland vokser arten i den sydvestlige del af landet og kan findes på Åland og den sydvestlige øgruppe. På det finske fastland vokser den ret stabilt omkring Turku og Naantali og har også midlertidige bestande længere mod nord. Salomons Lysestage har været tydelig nedadgående i Finland, og varige bestande er fuldstændig forsvundet. Arten ser dog ud til at etablere sig i nye områder. I Finland foretrækker planten sandede marker, grusede jernbanedæmninger, vejsider, havne, klippefulde tuer og den kan findes tæt på møller. De fleste af bestandene i Finland er af natur kortlivede: Salomons Lysestage er truet af grusning, asfalt og hovedveje. Industrialiseringen af landbrug og ukrudtsbekæmpelse har sandsynligvis også været skadelig mange steder. Det er lidt paradoksalt at Salomons Lysestages vækststeder på samme tid er afhængige og truet af menneskelig aktivitet. Nogle få observationer er også foretaget i fuldstændig vilde områder, og der er bestande kilometer fra den nærmeste bebyggelse.

Mange andre typer af karse vokser lokalt eller lejlighedsvis i naturen i Finland. Forskelligbladet Karse (L. heterophyllum) ligner meget Salomons Lysestage, men den er en flerårig plante. Det er en vesteuropæisk plante, som vokser på rygge, vejsider og såede græsplæner i det sydlige Finland.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page