© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sand Kålkarse

Arabidopsis suecica

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Højde: 15–40 cm
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Fire kronblade, hvide med gullig base, 4–6 mm. lange. Fire bægerblade, gullige, tydelig kortere end kronbladene, to ydre med oppustet base. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. Seks stilke, to af dem korte, fire lange.
  • Blade: Vekselstillede. Grundrosetbladene er stænglede. Bladene er elliptiske eller lanselignende, med tandede til fligede kanter og stjernehår på begge sider. Stilkbladene er næsten stængelløse med tandede kanter.
  • Frugt: En 2–3 cm. lang bælg delt i to af en hindeagtig væg. Cylindrisk, tre til fire gange så lang som frugtstængelen, udfladet på oversiden. Lysebrune frø, ca. 0.8 mm. lang.
  • Vækststeder: Solrige klippefremspring, klipper i løvskove, tørre græsskråninger, stengærder, gårdspladser og dæmninger.
  • Blomstringstid: maj–juli.

Sand Kålkarse er en etårig plante, hvis frø spirer mod slutningen af sommeren. Den overvintrende bladroset giver almindeligvis plads til en blomstrende stilk den følgende sæson. Stilkene er slanke og de kan blomstre når de kun er 5 cm. høje. De mest typiske vækststeder for denne art er gårdspladser og klippefremspring.

Sand Kålkarse er meget besværlig at adskille fra (Cardaminopsis arenosa) som kun er almindeligt i det nordligeste Ostrobothnia, Kainuu, og Koillismaa. Den adskiller sig fra Sand Kålkarse ved at have et violetagtigt skud og dybt fligede og lådne rosetblade.

Sand Kålkarse adskiller sig fra sine nær slægtning Gåsemad (A. thaliana), ved at dets kronblade og basen af dens bægerblade er gullige, mens dem på den senere er henholdsvis hvide og grønne. Bladekanterne på rosetbladet på gåsemaden er næsten hele eller kun sparsomt tandede.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page