© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sandkarse

Arabidopsis arenosa

  • Lat. synonym: Arabis arenosa, Cardaminopsis arenosa
  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Højde: 15–30 cm
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Fire hvide til lyserøde kronblade, der sommetider bliver violette når de bliver gamle, 5–8 mm. lange. Fire bægerblade med afrundet spids og opsvulmet base, lådne med hindeagtige kanter og ca. 3 mm. lange. Støvvejen er formet af to sammenvoksede frugtblade. Seks stilke.
  • Blade: Modsatstillede. Dækket af forgrenede, stjernelignende hår. Grundrosetblade er dybfligede og fjerlignende, de store endestillede småblade er vinklede eller runde i det. Bladene er ofte røde forneden. Stilkbladene er elliptiske med stortandede eller næsten hele kanter.
  • Frugt: en 2–4 cm. lang bælg delt i to af en hindeagtig væg (en skulpe). Bælgen er fire til fem gange så lang som stilken og breder sig med fladtrykte grene. Enden på frugtstængelen har en adskilte udvækster (dvs. Rester af blomsterlejer). Frøene er lysebrune, ovale, flade og med en tæt vinge på toppen.
  • Vækststeder: Jernbanedæmninger, vejsider, havne, gårdspladser, sandede fælleder, brakjord og sommetider flodbredder, dækket af ral.
  • Blomstringstid: maj-juli.

Sandkarsen er en etårig, toårig og ret sjældent en flerårig etableret fremmed. Den blev registreret for første gang i Finland allerede i 19 århundrede. Den egentlige landgang skete under anden verdenskrig, da tyske tropper kom for at kæmpe i Finland. I begyndelsen spredte planten sig langs jernbaner, i havne og i lejre. Nu er den ret udbredt i det Nordlige Finland. Sandkarsen overvintrer ved hjælp af bladroset. Derfor er den i stand til at blomstre så tidligt som i maj.

Svensk Gåsemad (Arabidopsis suecica) var oprindelig regnet for et medlem af slægten Cardaminopsis. Sandkarsen kan adskilles fra Svensk Gåsemad ved at dens skud her en violetagtig tone og dens rosetblade er dybfligede og tæt behårede, og har store endestillede fliger. Desuden er bægerbladene og basen af kronbladene på Svensk Gåsemad er gullige.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page