© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sibirisk Dragehoved

Nepeta sibirica

  • Synonym: Dracocephalum sibiricum
  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 60-80 cm. Stilken er korthåret-næsten glat.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, mørk violet, 25-40 mm lang, over to gange længere end blomsterbægeret, tolæbet med langt fint rør. Overlæben er 2-fliget, smal, buer udad; underlæben er 3-fliget, midterfligen er tydelig større end sidefligerne. Blomsterbægeret er tolæbet, 5-fliget, 15-året, delvis mørkt blåligrød. Overlæben er 3-fliget, fligerne har samme størrelse. 4 støvdragere, hvoraf 2 er korte og 2 lange. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden er akset; en halvskærmet, afbrudt hvirvel.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede. Løvbladene er lancetformede-smalt ægformede, med tilspidsende spids, lav og stump eller hjerteformet base og tandet kant.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Haver, gårdspladser, vejsider, øde jord og marker.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Dragehoveder er forskellige fra katteurter (Nepeta) og efeu (Glechoma) på den måde at de har akset blomsterstand og også med hensyn til blomsterstrukturen. I mange arters tilfælde er linjen mellem arterne dog ikke så klar: Sibirisk Dragehoved, som er dyrket som en prydplante, og som vokser vildt tilfældigt i Finland, er specielt i gammel litteratur klassificeret som en katteurt Nepeta sibirica. Den minder hovedsagligt om mange katteurter, men fra detaljer på blomsten er den tydelig et dragehoved. Det videnskabelige navn på slægten Dracocephalum viser til den typiske form på dragehoveders blomstre. Ordet består af de græske ord_drakón_, ‘drage’ og kefalé, ‘hoved’ – når man ser tæt på, afsløres det, i et vist lys, at blomsten bringer en drages hoved i tankerne.

Ingen dragehoveder er oprindelige i Finland, men nogle få arter er mere eller mindre etablerede i naturen i Finland, og arter, som er dyrkede som prydplanter forvilder sig sommetider. Sibirisk Dragehoved er en hård overlever og vokser i lang tid hvor den er plantet eller har slået rod. Almindeligt Dragehoved (D. ruyschiana) bliver også dyrket i finske haver. Det er let at adskille arterne, for eksempel på bladene: Almindeligt Dragehoveds er lineære og hele, mens Sibirisk Dragehoveds er bredere og takkede.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page