© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sildig Gyldenris

Solidago gigantea

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Danner rodstokke, former stande.
  • Højde: 50-250 cm. Stilken er hårløs til blomsterstanden, ofte blågrå ved basen.
  • Blomstre: Blomstre former et omkring 1 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets blomstre er gule, strålesmåblomstre er tungelignende; disksmåblomstrene er rørformede og små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er rundt 3,5-5 mm langt, dækbladene overlapper i adskillige rækker. Hovedet former en konisk, tæt grenet blomsterklase, grenene er ret oprejste, ret ofte lige og fint hårede.
  • Blade: Vækselstillede, stængelløse, tætte. Bladene er smalt elliptiske, tilspidset base, sparsomt skarptandede, de øvre har ret hele kanter, den øvre side er glat, undersiden er kort parallelhåret med årer.
  • Frugt: Cylindrisk hårpensel med dunet spids.
  • Vækststeder: Enge, brakjord, gårdspladser, vejsider, jernbanedæmninger, skovtykninger ved vand. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: August-oktober.

Slægten gyldenris omfatter omkring hundrede arter, som næsten alle er oprindelige i Nordamerika. Den eneste naturlige indboer i den gamle verden ser ur til at være Almindelig Gyldenris (S. virgaurea). Takket være menneskelig indblanding er antallet af finske gyldenris vokset med nogle få arter, som oprindelig blev bragt her som prydplanter. Disse inkluderer den smukke Sildig Gyldenris, som kan blive op til 3 meter høj og udvikler en tæt konisk sammensat kvast med et mylder af små gule hoveder. Sildig Gyldenris ligner meget sin slægtning, Canadisk Gyldenris (S. canadensis), som er endnu mere almindelig i blomsterbede. Den blomsterløse stilk hos Sildig Gyldenris er stivere og glattere under blomsterstanden. Blomsterstandens grene er tættere, kortere og mere oprejste, og hovedet er større.

Begge gyldenris er forvildede fra haver, selv om Sildig Gyldenris har klaret det mindre godt over plankeværket end sin slægtning. Sildig Gyldenris frø er kun i stand til at modnes i Finland i usædvanlig varme somre. Når det sker, ser efterårets blomsterstand dunet ud på grund af de vejende hår. Når klimaet bliver varmere og vækstsæsonen forlænges, øges muligheden for at frøene spredes. Derfor kan det blive ekstremt vanskeligt at holde gyldenris under kontrol, fordi de producerer en enorm mængde frø, op til 10.000 på hvert skud. De kan rejse over store afstande med vinden, til forskel fra f.eks. lupinfrø, som er store og falder i det samme vækstområde. Den stive stilk lever langt ind i vinteren, hvor hårpensler med vejende hår kan sprede sig over sneen med færre forhindringer end de møder om sommeren. Når hurtigtvoksende Sildig Gyldenris forvilder sig til naturen kan den vinde over mange finske vilde blomstre og true den originale mangfoldighed i vores natur. Sildig Gyldenris som for tiden vokser i haver behøver dog ikke at få en dødsdom, det er nok at klippe blomsterstilken før frøene modnes, så de er et godt valg til blomstervasen. Omkring 5 andre store nordamerikanske gyldenris vokser i finske haver, sammen med hybrider imellem disse, især have gyldenris varianter sum er udviklet fra Canadisk Gyldenris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page