© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Skærm Vortemælk

Euphorbia helioscopia

  • Familie: Vortemælkfamilien – Euphorbiaceae
  • Højde: 15–40 cm.
  • Blomstre: De små han og hunblomstre, som mangler bloster er i grupper i midten af en skållignende kurv, alt minder om en enkelt grøngul blomst. Talrige stilke. Tre sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden er en femstrålet blandet blomsterskærm, for enden af stilken, som er dækket af en hvirvel af fem omvendt ægformede dækblade. Den nektarholdige blomsterkop er rundet.
  • Blade: Vekselstillede. Næsten stængelløse, gulgrønne. Bladene er omvendt ægformede, fint tandede.
  • Frugt: En kapsel med tre rum. Overfladen af frøene er ujævn.
  • Vækststeder: Haver, opdyrket jord.
  • Blomstringstid: juli–september.

Vortemælk (Euphorbia) er en varieret gruppe, som omfatter mange tornede buske og kaktuslignende saftplanter så vel som ret små etårige urter. Slægten er meget stor og omfatter mere end 1000 arter over hele verden. De fleste arter forekommer i troperne, de kaktuslignende former i de tørre områder af Afrika. Selv i Europa er der mere end 100 arter, de fleste af dem i landene omkring Midterhavet.

Mange Euphorbias bliver dyrket som prydplanter, f.eks. Julestjernen (E. pulcherrima). Alle planterne i denne slægt indeholder mælkesaft, som er meget giftig. Vortemælk har “falske blomstre”, en delvis blomsterstand kaldt en blomsterkop. En cyathium er en kop- eller skålformet struktur, formet af sammenvoksede dækblade og indkapsler den lille blomst. Hele blomsterstanden er en blandet blomsterskærm.

Skærm Vortemælk er en hårløs, etårig ukrudtsplante på opdyrket jord. Dens forekomst er til en vis grad sat i forbindelse med gammel bosættelse. På de samme steder kan man også finde Gaffel Vortemælk (E. peplus). Dens blomsterskærm er 3-strålet.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page