© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Skotsk Lostilk

Ligusticum scothicum

  • Familie: Skærmplantefamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 20-50 cm. Stilken er glat, stribet, den lavere del er skinnende blårød, hul, leddene har skillevægge. Udsender kraftig lugt.
  • Blomstre: Regulær blomsterkrone (actinomorphic), hvidgrønlige, app. 5 mm brede, 5 kronblade, hakkede, med en indadbøjet spids. 5 Bægerblade, små. 5 støvdragere. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm, 8-20 sekundære blomsterskærme. Dækbladene på den primære og sekundære blomsterskærm er lineære.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede. Bladene er trekantede, 1-2 finnede, mørkegrønne og blanke. Dækbladene er bredt diamantformede, kødfulde, takkede, spidsen er ofte fliget.
  • Frugt: Bredt aflang ægformet, ikke flad, 5-8 mm lang 2-delt spaltefrugt, tykt åset, smalt vinget.
  • Vækststeder: Klippefyldte havstrande.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Skotsk Lostilk vokser på begge sider af Atlanterhavet, på den Europæiske side fra den nordlige Nordsø til det Arktiske hav og Hvidehavet. I overensstemmelse med våbenstilstanden i Moskva i 1944, mistede Finland sin arktiske kyst sammen med Petsamo til Sovjetunionen, og samtidig mistede Finland Skotsk Lostilk som en vild plante. Arten voksede ikke i det baltiske område indtil i 1943, hvor den pludselig blev fundet på den svenske kyst af det Botniske hav, ret langt fra det nærmeste kendte vækststed i det danske farvand. Arten begyndte at sprede sig hurtigt og det blev tydeligt at den ville sprede sig over havet til det vestlige Åland ved hjælp af flydende frugter.

Ved begyndelsen af den første population på Åland kunne Skotsk Lostilk også findes i den finske provins Satakunta i Merikarvia øerne. Men disse forekomster er næppe af svensk oprindelse eftersom havstrømmene flyder imod uret i den Botniske bugt, hvilket betyder at de flyder sydpå fra den svenske kyst. Næste gang Skotsk Lostilk overraskede vores botanikere var når den blev fundet i 1990’erne på øerne øst for Helsinki, app. 250 km fra det nærmeste vækststed på Åland øerne.

Sandsynligvis er frugten hos planten kommet frem med et skib over det Baltiske hav og er blevet smidt over bord sammen med affald. De finske forekomster af Skotsk Lostilk findes tæt på sejlruter, så frugten kan nemt have flydt til en strand på en nærliggende ø. Vores Skotsk Lostilk kan have sin oprindelse langt borte fra: planten tættest på os, som vokser vildt er i dansk farvand í Øresund, er tydeligvis nødt til at have et vækststed tæt på havet med sit høje saltindhold, siden den ikke har spredt sig til det Baltiske hav. Det er dog meget muligt at Skotsk Lostilk har vokset i Finland i lang tid uden at nogen har bemærket det, før stilkplanterne ved vores kyster blev noteret mere nøjagtigt, motiveret af disse første fund. Der kan stadig være forekomster af Skotsk Lostilk, som ikke er blevet fundet endnu. På den anden side, så spreder arten sig stadig til nye vækstpladser, så det er det værd at holde øjnene åbne, hvis du besøger øerne. De som ser efter Skotsk Lostilk bør også lære at genkende Strand-Kvan (Angelica archangelica ssp. litoralis), eftersom de to planter ligner hinanden meget.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page