S. viscosus & S. sylvaticus

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Skov Brandbæger

Senecio sylvaticus

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 20–50 cm.
  • Blomstre: Gule, stjerneformede stråleblomstre (8–15) og rørformede diskblomster, samlet sammen til et blomsterlignende hoved (capitula), ca. 5 mm. bredt. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbægeret har formet sig til en ring af hår. 5 Stilke, støvknapperne er vokset sammen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, griffelen står alene, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af en spiral af dækblade, som er meget tætte, korthårede og ofte med sort spids. Lige under dækbladene er 2–5 syleformede blade. Hovedet er halvskærmet.
  • Blade: Vekselstillede. De lavere er kortstænglede, de øvre stængelløse og omfavner stilken. Bladene er elliptiske til lanseformede, alm. fjerfligede.
  • Frugt: en mørkebrun, oval, åset, sparsomt behåret kapsel, kronet med simple hår.
  • Vækststeder: Klippefremspring, skovlysninger og afsvedne områder, marker og enge på tørvet jord, vejsider, sandgrave og øde jord.
  • Blomstringstid: juli–september.

Skov Brandbæger er en etårig plante, som er ugrenet eller meget sparsomt grenet foroven. Den trives på giftig grund, men den er dog ikke ukrudt på kunstgødet, opdyrket land, til forskel fra det nært beslægtede Stolt Henriks Brandbæger (S. vulgaris). Ellers ligner de to arter hinanden til forveksling. Skov Brandbæger har dog sædvanligvis stråleblomstre, og den er finere og har højere stilk og længere stængelstykker end Brandbægeret. Skov Brandbæger er en giftig plante.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page