© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Skov-Forglemmigej

Myosotis sylvatica

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Også blomsterløse bladrosetter. Producerer rodstokke.
  • Højde: 20-50 cm. Stilken er opadstigende – oprejst, ofte mangegrenet.
  • Blomstre: Regelmæssige, 6-8 mm brede. Blomsterkronen er safirblå eller hvid (åbne blomstre er ofte røde), sammenvokset, hjulformet, 5-fliget, tragten har samme længde som blomsterbægeret, tragten har en krans af små udvækster. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget, fliget næsten til basen, fligene er smalt trekantede-næsten lineære; hårene er hovedsageligt lige, bløde ved basen, kort krogede; blomsterbægeret er 4-5 mm langt i frugt, åbent, med frugtblade, som hænger let. 5 støvdragere, støvtrådene er samlede med blomsterkronetragten. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en svikkel, som bliver klaseformet; blomsterne har almindeligvis ikke støttende blade. Blomsterstængelens hår spreder sig overstrømmende ved overfladen, efter blomstringen er de omkring dobbelt så lange som blomsterbægeret.
  • Blade: Vekselstillede. De laveste blade er stænglede, stængelen er vinget; de øverste blade er ustænglede. Bladene er elliptiske-spadeformede med hele kanter, lodden.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugten er ægformet, blank, uden vinger, omkring 1,7 mm lang.
  • Vækststeder: Parker, haver og vejsider, frodige skove. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Maj-juli.

Skov-Forglemmigej er ikke oprindelig i Finland, men den har etableret sig selv i vildnisset så langt nord som Kainuu i midten af landet. Skov-Forglemmigej er blevet dyrket i lang tid som en prydplante i palæhaver, industrialist og præstehaver, veletablerede boligområder og ofte i kirkegårde og de omkringliggende områder. I tillæg har den spredt sig naturligt til omkringliggende underskove, strande og flodbredder. Skov-Forglemmigej er en af vores smukkeste forglemmigej – kun Fjeld-Forglemmigej (M. decumbens) på de nordlige bjergskråninger og en af vores oprindelige forglemmigej Eng-Forglemmigej (M. scorpioides), kan konkurrere med den.

Smuk forglemmigej er iblandt vores mest populære blomstre i emblemer og historier. Deres uskyldige himmelblå blomstre har båret beskeder om kærlighed i mange kulturer. Forglemmigej er kendt ved samme navnetema i mange forskellige Centraleuropæiske sprog – de bærer et ønske som er passene illustreret i dens små men charmerende blomstre.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page