© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Skov Gøgelilje

Platanthera chlorantha

  • Familie: Gøgeurtfamilien – Orchidaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Knoldene er ugrenede.
  • Højde: 25-60 cm.
  • Blomstre: Spejlsymmetriske, limegrønlige, omkring1-2 cm brede. 6 bloster i 2 hvirvler, med et indre bloster bygget til en læbe og det yderste bloster foroven er hjelmformet. Læbe under bloster er sporet, 10-16 mm lang, næsten lineær, smal, limegrønlig. Spore 18-27 mm lang, bliver bredere imod spidsen, ret slap. Støvdrager og støvvej er sammenvoksede til en griffel, 1 støvdrager, pollinia har en vis afstand til hinanden, 2 støvfang. Blomsterstanden er et smalt konisk aks. Blomsterne har en lettere lugt eller er lugtløse.
  • Blade: 2 Basalblade, næsten modsatstillede, stænglede. Bladene er spadeformede bredt elliptiske med hele kanter, glat. Øvre stilk har 1-3 vekselstillede, næsten lineære blade.
  • Frugt: Oprejst kapsel, næsten parallel med stilken.
  • Vækststeder: Bredbladede skove, underskove, græsgange.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Skov Gøgelilje er beskyttet over hele Finland, bortset fra Åland.

Skov Gøgelilje og Bakke Gøgelilje (P. bifolia) er meget nært beslægtede arter, og det er ikke altid nemt at adskille dem, selv om der er forskelle i størrelse, vækststeder og blomstringstid. De tydeligste kendetegn er blomsterne. Blomsterne hos Bakke Gøgelilje er hvide, mens blomsterne hos Skov Gøgelilje er lyst limegrønne – artens svenske navn, bogstaveligt – Grönvit nattviol, er meget sigende. Skov Gøgelilje vokser i Finland kun på Åland og på sydvest kysten, mens Bakke Gøgelilje, som ikke er så krævende, forekommer på hovedlandet, selv ret langt mod nord.

Bakke Gøgelilje er velkendt for sin lugt sommeraftener, mens Skov Gøgelilje på den anden side bliver almindeligvis regnet for at være lugtløs, dog kan visse folk genkende dens klar, svage lugt. Forskellen er ikke i mængden af lugt, men mere dens kvalitet. Bakke Gøgeliljes behagelige, stærke lugt er hovedsagligt sammensat af aromatisk forestring, mens Skov Gøgeliljes blomstre indeholder hovedsagligt stormolekylære sammensætninger som hører til alkoholgruppen. Aromatisk forestring tiltrækker for det meste aftensværmere, mens alkohol tiltrækker andre møl. Strukturen i blomsten er også formet til at passe visse bestøvere: Bakke Gøgeliljes næsten sammenvoksede pollinia klemmer basen på snabelen hos aftensværmere, mens Skov Gøgeliljes pollinia angriber øjnene på møllet og afstanden imellem pollinia er den samme son afstanden imellem øjnene på de vigtigste bestøvere. For at planteslimet skal ramme det rigtige sted må Skov Gøgelilje sikre sig at insektet presser hovedet rigtigt imod blomsten og dens nektarsporer er lidt længere end møllets snabel. På trods af alle forholdsregler, så besøger de samme insekter begge blomster, hvor arterne vokser side om side. Hybrider forekommer, men de er meget sjældne. Uventet, så er deres kendetegn grove mellemliggende former af forældreplanterne.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page