© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småblomstret Balsamin

Impatiens parviflora

  • Familie: Balsaminfamilien – Balsaminaceae
  • Højde: 20–50 cm
  • Blomstre: Spejlsymmetriske (zygomorphic), 10–15 mm. lange. Blomsterkronen er af fem lysegule kronblade, to lavere, som er delvis sammenvoksede til en læbe, de øvre er hjælmlignende. Blomsterbægeret er femdelt, men to bægerblade er næsten fuldkommen reduceret, to sideblade er små og grønne, de lavere er formet til en lommelignende spore som løber ud i lige spids. Støvvejen er af fem sammenvoksede frugtblade. Fem stilke, sammenvoksede, omfavner støvvejen.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, hårløse, for det meste på øvre del af stilken. Bladene er elliptiske til ægformede, tynde, tæt tandede, tænderne slutter med et kort børstehår.
  • Frugt: En oprejst, femrummet, bælglignende kapselfrugt som springer op når den er fuldt udviklet og smider frøene væk.
  • Vækststeder: Parker, gårdspladser, vejsider, øde jord.
  • Blomstringstid: juli–september.

Den Småblomstrede Balsamin er en giftig etårig plante, som er en etableret fremmed i Finland. Den kommer oprindelig fra Centralasien. I det 19’ende århundrede blev den bragt til botaniske haver i Europa, hvor den er forvildet og har naturaliseret sig. Den kom sandsyneligvis til Helsinki fra St. Petersburg i 1850’erne. Den Småblomstrede Balsamin former almindeligvis rene stande eftersom andre planter ikke tolerer dens kraftige skygge.

Den Småblomstrede Balsamin adskiller sig fra sine slægtninge, Spring Balsaminen (I. noli-tangere), ved at have en oprejst, hellere end en hængende blomsterstand. Den har også en ligespidset spore på det største bægerblad, hvor sporen på Spring Balsaminen er buet.

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page