© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småblomstret Potentil

Potentilla intermedia

  • Skrives også: Russemure
  • Familie: Rosenfamilien – Rosaceae
  • Vækstform: Almindeligvis toårig eller flerårig plante.
  • Højde: 25-40 cm. Sommetider mange stilket. Stilken er opadstigende-oprejst, ofte mange grenet, lodden, sommetider rødlig.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, lyst gul, omkring 1 cm bred; 5 kronblade, almindeligvis lettere hakkede, 4-5 mm lange, samme længde eller lidt kortere end blomsterbægeret. Blomsterbægeret er 5-fliget; med bibæger. 20 støvdragere. Støvvejene er enkeltstående, mange støvveje. Blomsterstanden er en tæt halvskærm.
  • Blade: Vekselstillede, basalbladene er langstænglede, stilkbladene er kortstænglede, akselbladede. 5 småblade (sommetider 3 på øvre del af stilken). Småbladene er smalt ægformede med tandet kant til basen, begge sider er sparsomt hårede. Akselbladene er hele-fligede.
  • Frugt: Blomsterlejet har adskillige ret runde, lysebrune, glatte, matte nøddefrugter.
  • Vækststeder: Tørre enge, enge, bredder, vejsider, jernbanepladser, ødemark.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Småblomstret Potentil kom til verden i central Rusland som en hybrid imellem Sølv Potentil (P. argentea) og (P. norwegica). Den person som navngav den gav også Småblomstret Potentil sit videnskabelige artsnavn intermedia dvs. ‘mellemliggende’. Småblomstret Potentil har træk fra begge forældreplanter og oprindelsen af hybriden blev også senere bekræftet empirisk. Begge Småblomstret Potentils forældre vokser også i Finland, ofte lige ved siden af den.

Småblomstret Potentil er i Finland mest almindelig i Savo og Karelia, som er hjertet af svedjebruget, hvor skovområder bliver ryddede, brændt for at frigive næringsstoffer, og opdyrkede. I dag vokser Småblomstret Potentil også i områder som afgjort ikke har været svedjebrug. Uden for disse svedjebrugs områder er den dog sandsynligvis kommet med trafik, som går tilbage til gammel hvor den er vendt tilbage til sit hjemland med ballastjord i sejlskibe, og så senere er rejst med jernbaner. Den blev altså sandsynligvis bragt til forte i russiske soldaters forsyninger, sammen med mange andre arter. Småblomstret Potentil holder sig dog tæt på mennesker over hele Finland, og den er aldrig fundet i fjerntliggende områder i vildnisset.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page