© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småhaget Pigfrø

Lappula squarrosa

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 20-60 cm. Stilken er oprejst, grenet nær ved toppen. Tæt grålig pels.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regulær (actinomorphic) 2-4 mm bred, lyst blå, sammenvokset, tragtformet, 5-fliget. Blomsterkronen har en krans af 5 små udvækster. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget næsten til basen. Blomsterbægerfligerne spreder sig i frugtfasen, 4-6 mm langt. 5 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en svikkel. Alle blomsterne har dækblade.
  • Blade: Vækselstillede, stængelløse. Bladene er lancetformede til elliptiske.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugterne er 4-6 mm lange (uden torne), kantet med 2-3 rækker af bredbaserede skarpe torne. Frugtstænglen er kortere end blomsterbægeret, oprejst.
  • Vækststeder: Ruiner, gamle barakker, togstationer, brakjord.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Pigfrø ligner Forglemmigej ret meget, men den nemmeste måde at adskille dem er at undersøge frugtbladene: Frugtbladene hos Forglemmigej er glatte, mens frugtbladene hos Pigfrø er kantede med almindeligvis 1-3 rækker af spidskrogede hår. Mens Forglemmigej frister myrer til at sprede deres frø ved hjælp af saftig føde vedhæftet, så hæfter pigfrøs frugtblade sig hovedsageligt til dyrs pels i deres naturlige miljø.

Småhaget Pigfrø har rejst til Finland fra sit oprindelige vækststed i Euroasia med husdyr, mennesker og specielt korn. Typiske vækststeder er forskellige slags, tørre, sandede steder tæt på menneskelig aktivitet. Arten har etableret sig selv i Finland omkring gamle barakker og fæstninger. Småhaget Pigfrø vokser dog sporadisk i Finland: den er kommet med udenlandsk korn til vores havne, togstationer og møller, og i mange garnisonsområder med soldaterforsyninger og deres hestes havre. Hovedindgangsruten både i freds og krigstid har været fra øst. Småhaget Pigfrø er for længe siden kommet til Finland, hovedsageligt i den periode hvor Finland var under russisk indflydelse.

Den bedste måde at skelne imellem Hænge Pigfrø (L. deflexa), som er oprindelig i Finland, og Småhaget Pigfrø er at undersøge frugterne: på den forrige hænger de længere ned end blomsterbægeret på blomsterstængelen, på den senere er den oprejst og kortere end blomsterbægeret. Småhaget Pigfrø, som har en svag ubehagelig lugt, er også en af de sjældne vellugtende medlemmer af rubladfamilien. Området de bliver et fundet i kan også give et spor: Hænge Pigfrø foretrækker naturlige klipper og nøgne bjergsider, mens Småhaget Pigfrø vokser næsten kun tæt på menneskelig aktivitet.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page