Lamprocapnos spectabilis Lamprocapnos spectabilis Lamprocapnos spectabilis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småhjerte

Dicentra formosa

  • Familie: Jordrøgfamilien – Fumariaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Krybende rodstok, kortgrenet.
  • Højde: 20-40 cm. Stilken er opadstigende-oprejst, ret mange grenet.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, lyserød med mørkerød spids, 15-20 mm lang, smalt hjerteformet. 4 kronblade, hvor de 2 yderste er identiske, ovalt baserede. 2 Bægerblade. 6 støvdragere i 2 grupper, hver med 1 hel og 2 halve støvdragere. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en 5-20-blomstret nikkende halvskærm.
  • Blade: Vekselstillede med basal roset, langstænglede. Bladene er trekantede med 3 småblade, småbladene er fjerfligede, de sekundære småblade er fligede-tandede.
  • Frugt: Forlænget kapsel.
  • Vækststeder: Kirkegårde, haver, uopdyrket jord. Prydplante, sommetider forvildet.
  • Blomstringstid: (maj–)juni–juli(–august).

Småhjerte vokser vildt mod vest i Nordamerika i skyggefulde fyrre, kæmpefyrre og mammutfyrreskove, ofte på bjergsider og i dale. Der er to kendte underarter, hvor en, samt dens rensede varianter, er populær i finske haver. Småhjertes yndefulde blade gør den til en god grunddækkende plante til halvt skyggefulde områder – den smukke bregnelignende blade ville være grund nok til at have planten i haven. Hovedårsagen til dens popularitet er dog dens lange blomstringstid, som varer fra midten af sommeren til om efteråret. De hjerteformede blomstre ser meget eksotiske ud og gør planten meget nem at genkende. Bestøvere bemærker dem også, især bier, og planten er også i stand til at danne frø i Finland. Af og til sker det at den vokser uden for haven, til overraskelse for venner af vilde blomstre. Den spinkle rodstok kan også blive splittet under havearbejde og ende med at blive smidt ud sammen med andet affald og vokse på kompostdynger eller skovkanter.

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page