Galium album & Galium x pomeranicum Galium x pomeranicum Galium x pomeranicum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Smalbladet Snerre

Galium album

  • Familie: Krapfamilien – Rubiaceae
  • Højde: 40–110 cm. Oprejst stilk med opstigende grene, firkantet, hårløs.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), 3–5 mm. brede. Blomsterkronen er hjulformet, af 4 hvide eller gullige, ca. 2 mm. lange kronblade, som er vokset sammen i basen, og har en skarp spids, som ender i et kort børstehår. 4 støvdragere, hæftet mellem blomsterkronefligerne. Intet blomsterbæger. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden er en stor kvast.
  • Blade: I hvirvler rundt om stilken, ustænglede. Hvirvlerne består alm. of 6-8 blade, som er linære til elliptiske, lidt læderagtige, næsten hårløse, ender i et kort børstehår. Kanterne er lådne og lettere rullet under.
  • Frugt: En rødligbrun, hårløs, ret glat spaltefrugt formet af to næsten kuglerunde, 1 mm. brede dele.
  • Vækststeder: Bakkesideenge, græs, vejsider.
  • Blomstringstid: juni-august.

Den flerårige plante Smalbladet Snerre er en etableret fremmed i Finland. Den har dog spredt sig til det nordligeste Lapland siden den kom til Finland i det tidlige 20’ende århundrede. Udbredelsen har hovedsaglig været afhængig af importeret høfrø og såkorn.

Smalbladet Snerre hybridiserer let med Gul Snerre (G. verum). Hybriden (G. X pomeranicum) har blade med en lådden underside og gullighvide blomstre, som ofte er vellugtende (en karakteristisk arv fra Gul Snerre).

De medlemmer af Krapfamilien (Rubiaceae) som forekommer i Finland bærer tilsyneladende deres blade i hvirvler. I virkeligheden har hver ledknude kun to modsatstillede blade. De andre bladlignende vedhæng er akselblade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page