Camelina sativa Camelina sativa Camelina sativa Camelina alyssum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småskulpet Dodder

Camelina microcarpa

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig (sommetider toårig) urt.
  • Højde: 15-40 cm. Stilken er ret behåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, lyst gul, omkring 0,5 cm på tværs; 4 kronblade, 3,5-4,5 mm lange. 4 Bægerblade. 6 støvdragere, hvoraf 2 er korte og 4 lange. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Vekselstillede, basalbladene er stænglede, øvre stilkblade er stængelløse, stængelomfattende. Bladene har pilformet base.
  • Frugt: Mangefrøet, pæreformet, spadeformet 4-6 mm lang bælg, med lettere oval åre, skallen er hård allerede da den er ung, et omkring 2-3 mm langt børstehår i spidsen. Bælgstilken er skråt opadstigende.
  • Vækststeder: Jernbaner, møller, havne, affaldspladser, øde jord, sommetider græsplæner.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Slægten Camelina planter vokser på de urørte stepper i sydøst Europa og sydvest Asien, men ikke før den fik velvilje fra mennesker, var den i stand til at spredes og ændres i den grad som den er i dag. Dodder blev kaldt “Fattighør” på finsk, som også er en direkte oversættelse af dens videnskabelige navn: den minder om hør på den måde den vokser og på sine blade, selv om de ikke er beslægtede. Småskulpet Dodder blev også dyrket tidligere i Rusland på grund af sin olie, som blev brugt både til menneskeføde og brændstof til lamper. Forskellige former af dyrket hør trængte senere dodder til side som en dyrket plante, men nogle blev tilbage i hørmarkerne, og nogle som ukrudt imellem forskellige kornsorter. Dodder er vidunderlige eksempler på planter som har udviklet sig fra deres oprindelige form gennem naturlig udvælgelse – med positiv hjælp fra mennesker – og udviklet en stor gruppe af nye former. Fire forskellige slags dodder vokser i Finland, og hver har tilpasset sig til forskellige dyrkede planter og deres behandlingsmetoder. Der er blevet klassificeret som fire forskellige arter eller underarter af en enkelt art. Bortset fra Småskulpet Dodder, er Sæddodder (C. sativa) blevet ret almindelig i Finland, selv om den de sidste årtier er blevet en ret sjælden tilfældig plante. C. alyssum var en hørmarks ukrudtsplante, som er forsvundet fra Finland sammen med nedgangen af dyrket hør.

Ændringer i landbruget har ramt dodderplanter hårdt. Den største ændring i landbrug har været øget mekanisering siden 1950’rne, storstilet brug af undervandsrør til at dræne marker siden 1960’rne og en forøgelse af kemiske pesticider siden den samme tid. Mængden af arter som vokser på markerne som ukrudt er ændret og først og fremmest faldet. Den effektive, mekaniske rensning af sædekorn, som dodder har overvintret sammen med i lagre, var det sidste søm i deres ligkiste. De fleste dodder og andre specielle ukrudtsplanter som kan findes i Finland er kommet, blandet med russisk sædekorn. I dag vokser dodder som sjældne tilfældige planter i travle losseområder og pladser.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page