© Jorma Karjalainen Ranunculus sulphureus

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, Jorma Karjalainen. All rights reserved.

Sne-ranunkel

Ranunculus nivalis

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 6-15 cm, i frugtstadie op til 25 cm. Stilken er oprejst, almindeligvis ugrenet, sparsomt børstehåret, øvre del er sparsomt brunhåret. 2-3 lange skeder ved basen af stilken.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, mørkegul, 18-28 mm på tværs; 5 kronblade, længere end bægerbladene. 5 bægerblade, er tæt brunhåret, langlivet. Blomsterlejet er 1,5-5 mm langt, glat eller sparsomt håret i spidsen. Mange støvdragere. Støvvejene er enkeltstående, adskillige støvveje. 1-2 enkeltstående blomstre afslutter stilken.
  • Blade: Vekselstillede, 1-5 basalblade, langstænglede, 1-3 stilkblade, kortstænglede-stængelløse. Basalbladene er nyreformede, almindeligvis hjerteformede i basen, 3-fligede, midterfligen er hel, sidefligerne er 2-3-fligede. Stilkbladene er fligede, fligerne er smalt spadeformede-elliptiske.
  • Frugt: 1,5-2 mm lang nøddefrugt, omkring 1 mm langt, næsten lige børstehår i spidsen. Der er flere nøddefrugter sammen.
  • Vækststeder: Snedækket højdedragstundra, fugtige dale, våde klippeoverflader, unge, tætte løvskove, åbredder.
  • Blomstringstid: (Juni-)Juli-august.

Der er ingen rigtig arktisk tundra i Finland, men de lappiske højdedrag har store områder af tundra over trægrænsen. Grunden til at der mangler træer er at landet ligger for højt: da højden vokser falder temperaturen næste 1 °C for hver 100 meter, så tinderne i det nordlige Lapland kan ikke bære træer. Urtestilket vegetation er dog anderledes: tilsyneladende, på trods av monotonien, disse områder omfatter en mosaik af forskellig slags vækststeder og f.eks. vokser et antal af ranunkel arter som har tilpasset sig til enestående miljøer her.

Sne-ranunkel vokser ved snedækkede områder på de høje Enontekiö og Utsjoki højdedrag, og på steder, der bliver oversvømmede. Det sydligste den vokser er Ounastunturi højdedraget. Igennem si blomstringstid er Sne-ranunkel kun 10 cm høj, men dens blomst er, som hos mange andre højdedragsarter, bemærkelsesværdig stor i forhold til planten som helhed. Når frøene modnes strækker stilken sig lidt mere og nøddefrugterne som bliver transporteret med smeltevand ender sommetider langt nede på raldækkede strande. Skovbælt vegetation er dog uden undtagelse kortlivede – klimaet er for varmt til disse højdedragsarter.

Sne-ranunkel minder meget om den truede art Polar Ranunkel (R. sulphureus), som kun overlever sommeren på fugtige steder. Dette er en af Finlands nordligste arter, og den vokser kun på landets nordvestlige arm, tæt på den norske grænse på Vardoaivi, Guonjarvárri og Luassonibba højdedragene, tilfældig andre steder. Den bedste måde at adskille imellem arterne er på basalbladene: bladet på Polar Ranunkel er bredt kileformet i basen og grundt 5-9-fliget eller tandet.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page