© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sort Fladbælg

Lathyrus niger

  • Kaldes også: Svarterteknapp
  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 30-80 cm. Oprejst stilk, spredende grene, børstehåret, vingeløs og hårløs.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, at begynde med rødlig violet, til slut blålig, 10-15 mm lang. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende. Blomsterbægeret er 5-fliget. 10 støvdragere. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er i aksler, langstænglet, ofte ensidet 2-10 blomstret klase.
  • Blade: Vekselstillede, kortstænglede, med akselblade. Bladene er finnede, 4-8 par, mangler slyngtråde. Småbladene er elliptiske, spidse med hele kanter, hårløse, undersiden er blågrøn. Smalle akselblade.
  • Frugt: 35-60 mm lang, hårløs, sort, 6-8 frøet bælg.
  • Vækststeder: Løvskove, unge skove, skovkanter.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Sort Fladbælg er beskyttet på Åland.

Ærteplanters originalt udseende blomstre er blevet sammenlignet med en sommerfugl eller en sejlbåd, og delene er blevet kaldt tilsvarende. Det øverste og største blomsterblad bliver kaldt standard. På hver side er to mindre blade, vingerne. Det laveste og inderste to blomsterblade er vokset sammen og danner en ‘køl’, lige som på skroget af en båd. Strukturen på blomsten holder effektivt uønskede insekter væk; kun stærke insekter, hovedsagligt bier, er i stand til at komme til nektaren. Sort Fladbælg benytter sig af en ændring i farven for at lade bier vide, hvornår nektar er tilgængelig. Blomsterne har i begyndelsen et smukt skær af rødt, og de bliver violette og blå til de tørrer til en beskidt grålig grøn farve. Dens vigtigste bestøvere svarer bedst på den røde farve og samler nektar fra de rødeste blomstre: bestøvede blå blomstre har ikke længere nektar og har ingen interesse for bierne. Ændringen i farven er produkt af ændring i cellevæsken fra syre til base.

Sort Fladbælgs stilk ændrer også farve da den tørrer, og arter i herbarier er ofte så mørke at de næsten er sorte. Sort Fladbælg er nem at genkende: mange vikke og fladbælg stilke er så slappe at de ikke er i stand til at børe deres egen vægt og bruger så klatretråde til at få støtte fra andre planter; Sort Fladbælg – og nogle af dens nærmeste slægtninge, f.eks. Krat Fladbælg (L. linifolius), Vår Fladbælg (L. vernus) – mangler dog klatretråde og har en stærk oprejst stilk.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page