Solanum americanum Solanum americanum Solanum americanum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sort Natskygge

Solanum nigrum

  • Kaldes også: Natskygge
  • Familie: Natskyggefamilien – Solanaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 20-80 cm. Stilken er opadstigende-oprejst, sparsomt børstehåret, hårløs eller glat lodden, af og til meget lodden.
  • Blomstre: Regelmæssige. Blomsterkronen er hvid, sammenvokset, hjulformet, 5-fliget, 6-14 mm bred. Blomsterbægeret er sammenvokset, klokkeformet, dybt 5-fliget. 5 støvdragere, støvknapperne er i en konisk gruppe. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden er halvskærmet, almindeligvis 3-8 blomstret kvast.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede. Bladene er ægformede, elliptiske eller diamantformede, tynde, kanten er stortandet eller sommetider hel.
  • Frugt: Kugleformet eller lidt bredere end lang 5-10 mm langt bær, som er sort eller sommetider grønt når det er modnet.
  • Vækststeder: Haver, gårdspladser, opdyrket land, jorddynger, brakjord, kyster.
  • Blomstringstid: Juli-oktober.

Vi kan takke eller beskylde det nordiske klima for den kendsgerning at ikke mange centraleuropæiske planter trives her, eller er sjældne. Sort Natskygge er en farlig giftig plante længere mod syd – dens natur er vel beskrevet i dens mørke navn, som viser til den kendsgerning at planten er blevet set som en medsammensvoren til død og mørke, og heksene, der tjente dem. Længere mod syd er den en almindelig ukrudtsplante, men i Finland vokser den hovedsagligt sydligt i landet på fed jord i haver, brakjord og på marker, almindeligvis på steder, som er blevet forstyrrede af mennesker. I de sydligste dele af Finland er denne etårige plante kun i stand til at modne frø i gode somre, og de første frostnætter slår ofte planter ned, som stadigvæk kunne være i stand til at blomstre i oktober. Andre steder i Europa er Sort Natskygge benyttet som en folkemedicin: de friske blade blev stødt til en masse og brugt udvortes til at behandle infektioner og væskende sår. Natskygges alkaloider, især solanin er også almindelige ingredienser i moderne medicin. Der findes også litteratur, som siger at bærrene eller bladene kan spises, men der må ikke stoles på disse oplysninger.

Behåret Natskygge (S. physalifolium), en Sydamerikansk genganger af Sort Natskygge hvis blade er meget lodne og har hele kanter, kan af og til findes i Finland, hovedsagligt voksende omkring havne, kolonihaver og gårdspladser sydpå i landet. Den er nemmest at genkende i frugtbærende tilstand når blomsterbægeret forstørres for at blive en ret løs og papirtynd beskytter, som omslutter det modnende bær.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page