Brassica juncea Brassica juncea Brassica juncea

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sort Sennep

Brassica nigra

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 40-80 cm. Stilkbasen er halvvejs grenet, ret oprejst grenet, blålig, lavere del er lodden, øvre del er glat.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, gul, omkring 1 cm på tværs; 4 kronblade, mørkårede 7-9 mm lange. 4 Bægerblade. 6 støvdragere, hvoraf 4 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede. Basalbladene er fjerfligede, endefligen er stor, elliptisk. Stilkbladene er elliptiske-lencetformede, med tandede-hele kanter, glatte, blåliggrønne.
  • Frugt: Mangefrøet, 4-furet, 1-2 cm lang, bælg som er parallel med stilken, den åbner på langs, afsluttes af et 2-3 mm langt kernefrit næb. Bælgstilk 2-5 mm.
  • Vækststeder: Affaldspladser, havne, losseområder, sennepsfabrikker, øde land, sommetider haver.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Korsblomstfamiliens planter ligner hinanden meget og de muterer også ofte. Sort Sennep menes oprindelig at være fra det østlige Middelhav eller omkringliggende område, men i dag er den so godt som over hele Europa. Den vokser tilfældig i finske havne og andre losseområder, men det kræver lidt indsats og held at finde planten. Den har været dyrket i årtusinder som et krydderi. At begynde med var det bladene, syltet i eddike som blev brugt kulinarisk: det var ikke før i det 13 århundrede at plantefrøene blev stødt og blandet til sennep. Sennep får sin aroma fra sennepsolie, som bliver udsondret til plantens specialiserede lagerceller, idioblaster. Sort Sennep er en af sennepsindustriens hoved ingredienser og den bliver brugt til at lave meget stærk sennep. At dømme ud fra mængden som bliver produceret, så er sennep verdens vigtigste krydderi.

Sennep bliver også lavet af frøene fra et andet medlem af brassica Sareptasennep (B. juncea). Sidste år blev dyrkningen af arten mere udbredt i Finland, og nu kan den også lettere findes udenfor markerne f.eks. på øde land og omkring affaldspladser. Den bedste måde at adskille Sort Sennep er i frugtstadiet: artens bælge er spredende, tydeligt større og cylindrisk, så at den er rund i tværsnit.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page