© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sorthoved-Knopurt

Centaurea nigra

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Stærk rodstok.
  • Højde: 30–80 cm. Stilken er ugrenet-kortgrenet på toppen, hovedet er tykt nedenunder, sparsomt korthåret, lidt grov.
  • Blomstre: Blomstre fra 2-3 cm brede, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedet mangler strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er blåligrøde, rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er tøndeformet, dækbladene overlapper i mange rækker, basedelen er grøn, vedhænget sort, smalt elliptiske-ægformede, randfligede (kamlignende). Hovedet er almindeligvis enkeltstående, afslutter stilk og grene.
  • Blade: Vækselstillede, stængelløse. Bladene er ovale-elliptiske med hele kanter-sparsomt tandede, sommetider grundtfligede med korte grålige hår.
  • Frugt: Elliptisk, fladet hårpensel med korte børstehår på spidsen.
  • Vækststeder: Havne, jernbanedæmninger, vejsider, brakjord, græsplæner. Tilfældig fremmed.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Slægten knopurt er stor og godt repræsenteret, specielt omkring Middelhavet. Kun 5 arter har etableret sig selv i nogen stor udstrækning i Finlands natur, men nogle får vokser som etablerede fremmede. Sorthoved-Knopurt kom til Finland i 19 århundrede i dynger af ballastjord med sejlskibe og arten spredte sig ind i landet, også i forbindelse med konvojer i krigstid. Mange af disse gamle bestande er forsvundet, og arten har ikke været i stand til at etablere vækststeder. Den bliver sjældent dyrket som en prydplante i Finland. Sorthoved-Knopurt kan lide milde vintre, så global opvarmning kan hjælpe den med at slå solide rødder i Finland.

Med hensyn til blomsterstanden, så udskiller Sorthoved-Knopurt sig skarpt fra andre knopurt arter fordi den mangler de store tragtformede strålesmåblomstre, som annoncerer de mindre, rørformede disk småblomstre til bestøverne. Det andet kendetegn som er typisk for knopurt har også forbindelse til bestøvning. Støvdragerne reagerer på berøring: når et insekt kommer til blomsten for at suge nektaren og tage pollen med sig, dannes et rør af sammensatte støvdrageres støvknapper som trækker sig nedad og en hvirvel af hår under støvfangsfligerne, som endnu er lukkede, blæser så endelig pollen af sted. Støvfangsfligerne åbner sig så og blomsten venter på sin næste insektgæst og pollen fra en anden blomst. Skabelsen af frø kræver besøg fra adskillige insekter.

Hovedkendetegnet for genkendelse af knopurt er den tørspidsede form og farve på hovedets dækblade. Sorthoved-Knopurt mørke udvidelse af svøbet er randfliget som tænderne på en kam. Bortset fra sine strålesmåblomstre, minder Sorthoved-Knopurt om den mere almindelige Fjer-Knopurt (C. phrygia) og Almindelig Knopurt (C. jacea). Den krydsbestøver sig også med Almindelig Knopurt: i mange bestande er der planter hvis udvidelse af dækbladene er uregelmæssige eller grundt fligede og er lysebrune i farven.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page