© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stivhåret Borst

Leontodon hispidus

  • Familie: Cikoriefamilien – Cichoriaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 10-40 cm. Stilken er bladløs, ugrenet med et enkelt hoved, almindeligvis tæt dækket med stjerneformede hår (sommetider næsten eller fuldstændig hårløs).
  • Blomstre: Blomstre former et 2-4 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er lyst gule (de yderste rødstribede), tungelignende, 5-tandede i spidsen. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækbladene overlapper, lodne, grønne. Hovedet er enkeltstående, afslutter skaftet. Skaftet fortykker sig højst kun lidt. Knopperne nikker,
  • Blade: Basal roset. Bladene er smalt elliptiske, fjerfligede-stortandede, fligerne er brede.
  • Frugt: Nøddefrugt, kronet af et fnok af gulhvide fjerlignende hår.
  • Vækststeder: Frodige enge, naturlige græsgange, gammelt svedjebrug, vejsider.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Stivhåret Borst er ikke nær så almindelig i Finland som sin slægtning Høst-Borst (L. autumnalis). Arten findes højst sandsynlig i gammelt svedjebrug, selv om den også er nedadgående i disse områder på grund af tilplantning med nåleskov. Stivhåret Borst er så sammenflettet med traditionelle biotoper at det bliver anslået at den kom til Finland sammen med svedjebrugskulturen østfra for omkring 4000 år siden. Stivhåret Borst trives bedst i Østfinlands bedste græsgangsenge og de sidste svedjebrugssteder. I Vestfinland er den mere tilfældig eller er tilbage i meget små områder og er blevet mere sjælden når vækststederne bliver overbefolkede. Arten har sommetider forvildet sig til vejsider og bredde væk fra den tiltagende skygge.

Stivhåret Borst kan bedst adskilles fra Høst-Borst på det grenede skaft og smalle blade. Stivhåret Borst viser en stor variation inden for den givne art, men det gør den ikke vanskeligere at skelne imellem arterne. I Finland eksisterer der en næsten eller fuldstændig hårløs form af Stivhåret Borst nogle steder. Forskelle i behårethed ser ud til at være resultat af nogle får gener, så en fravigende variant er ikke blevet beskrevet som en ny variant eller underart. I praksis så kræver Stivhåret Borst altid krydsbestøvning og forskellige varianter blander sig frit med hinanden. Situationen for de nært beslægtede løvetand og høgeurt er fuldstændig forskellig: frøene bliver produceret ukønnet, uden bestøvning, så efterkommere er efterkommere af moderplanten, alle former for afvigelser er tilbage. Stivhåret Borst kan altså forveksles med løvetand, men når frøene modnes er forskellen tydelig: løvetands nøddefrugts faldskærmslignende flyvende hår er stænglede med simple ugrenede hår, mens Stivhåret Borst frø er støttede af en klynge stængelløse fjerlignende hår.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page