S. viscosus, S. sylvaticus, S. vulgaris

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stolt Henriks Brandbæger

Senecio vulgaris

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 20–40 cm.
  • Blomstre: Gule, biseksuelle, rørformede skiveblomster samlet sammen i blomsterlignende hoveder (capitula), 4–5 mm. brede. Gule, kvindelige stjerneformede stråleblomster er sommetider til stede. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbægeret er formet til er ring af hår. 5 Stilke, støvknapperne er vokset sammen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af en hvirvel af dækblade, som er slanke, alm. lådne og sorte i spidsen, og med hindeagtige kanter. Lige under dækbladene er der 8–10 meget korte, tydeligt sortspidsede ydre blade. Hovedet er i en halvskærm.
  • Blade: Vekselstillede. De lavere er kortstænglede, de øvre stilkomfavnende. Bladene er lidt kødfulde, alm. blanke, sparsomt hårede eller slet ikke, fjerfligede, fligerne har tandede kanter kanter.
  • Frugt: En mørkebrun, cylindrisk, furet, 1.5–2 mm. lang, hårpensel kronet med simple hår, som let falder af.
  • Vækststeder: Opdyrket jord, haver, øde jord, vejsider, gårdspladser.
  • Blomstringstid: juni–okotber.

Den etårige Stolt Henriks Brandbæger er en lidet iøjenfaldende, giftig kurvblomst. Den varierer meget i størrelse, afhængig af tilstanden på jorden. Disse arter foretrækker påvirkede, åbne og solrige vækststeder, så som haver, gårdspladser, og omgivelser af nybyggede huse, hvor jorden er blevet forstyrret.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page