© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stor pimpinelle

Pimpinella major

  • Andre navne: Stor Gjeldkarve
  • Familie: Skærmplantefamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Vækstform: Flerårig urt. Rodstokken er horisontal og lidt opretstående.
  • Højde: 40-100 cm. Stilken er grenet i den øvre del, vinkelformet, dybt furet, almindeligvis hårløs (sommetider lodden ved basen), den i det mindste hul e den lavere del, leddene har skillevæg.
  • Blomstre: Regulær blomsterkrone (actinomorphic), hvid-rødlig, mindre end 5 mm brede (de ydre småblomstre er ofte lettere spejlsymmetriske), 5 kronblade, hakkede med en indadbøjet spids. Bægerbladene er forkrøblede. 5 støvdragere. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm, 10-25 sekundære blomsterskærme. Primære og sekundære blomsterskærme har ikke dækblade.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, basen er bælglignende. Bladene på de basale løv er jævnt finnede, småbladene har par 3-9. Småbladene er bredt elliptiske til smalt elliptiske og løber ud i en spids, savtakkede og lettere lappede. Bladene på stilkløvet er dobbelt finnede, småbladene er smalt lappede.
  • Frugt: Ægformede, fladtrykt fra siderne, 2.5–3.5 mm lang todelt spaltefrugt, hårløs, tydeligt kammede, mørkebrune
  • Vækststeder: Brændte skove, brakjord, vejsider, markkanter, militærlejre, havne.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Stor pimpinelle er ekstremt udrydningstruet og beskyttet i hele Finland.

Det eneste sted i Finland, hvor stor pimpinelle vokser tilsyneladende oprindelig er i Liperi i Nord Karelia Rækkevidden af arten rækker til Lake Ladoga i Karelia, derfor kan individuelle planter, der er fundet i vores område være en del af den naturlige geografiske rækkevidde af arten. Arten er vokset i området mindst siden 1868 – der eksisterer ingen ældre information om planten i vores land. Nu om dage kan Stor pimpinelle findes tre steder tæt på hinanden i nogle gamle gårdspladser i Østfinland, hvor den tydeligvis er blevet dyrket som en pryd- eller medicinplante. Den oprindelige dyrkede plante er ofte ret stor og har rødlige blomstre – den er muligvis fra en anden race end vores vildtvoksende planter. I vores natur trives arten bedst i halvåbne omgivelser, som er skabt af traditionelt landbrug, so som afbrændte skove, ryddede lunde, græsgange og enge. Eftersom traditionel eng og græsgangslandbrug bliver sjældent, er der fare for at vækststederne for Stor pimpinelle bliver overgroet. Som importeret plante er Stor pimpinelle i havne og i områder fra den sydlige kyst til Lapland, hvor tyske soldater plejede at have lejre under krigen.

Som navnet antyder, kan Stor pimpinelle blive meget større end sin slægtning, Almindelig pimpinelle (P. saxifraga). Oven i dette er stilken på Stor pimpinelle kantet og dybt furet, mens den på Almindelig pimpinelle er cylindrisk og næsten uden furer. Kendetegnene for frugten spiller en stor rolle når skærmplanter. og pimpineller kan lettest skilles ad på deres spaltefrugter, der modnes om efteråret: Frugten på Almindelig pimpinelle er næsten glat, mens frugten på Stor pimpinelle er klart kammet.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page