© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Storblomstret Fingerbøl

Digitalis grandiflora

  • Familie: Vejbredfamilien – Plantaginaceae
  • Vækstform: Toårig eller flerårig plante.
  • Højde: 40-120 cm. Stilken er ugrenet, øvre del er stivhåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er klokkeformet, eller tragtformet, lettere monosymmetrisk, Gul, almindeligvis brunåret eller plettet på indersiden, 30-45 mm lang, sammenvokset, grundt 4-fliget, nikkende. Blomsterbægeret er 5-fliget. 4 støvdragere, hvoraf 2 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstande er på en lang, overvældende ensidet afsluttende blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede, langstænglede ved basen, bliver mere kortstænglede mod toppen. Bladene er uregelmæssigt elliptisk-smalt elliptiske-ægformede med savtakkede kanter, undersiden har stive hår, almindeligvis hårløse ovenpå.
  • Frugt: Ægformet kapsel.
  • Vækststeder: Skovkanter, brakjord, haver. En prydplante og forvildet.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Slægten Digitalis har omkring 20 arter, hvor de fleste er Europæiske og fra Middelhavet. Storblomstret Fingerbøl har udbredt sig naturligt fra Centraleuropa til langt ind i Sibirien. Tæt på Finland vokser den vild tæt på i de Baltiske lande så langt nord som Riga og Saarenmaa. I overensstemmelse med sit videnskabelige navn grandiflora, bliver denne storblomstrede og smukke plante dyrket som en prydplante i Finland. Til forskel fra sin bedre kendte slægtning Almindelig Fingerbøl (D. purpurea), trives den i årevis på samme vækststed, selv om den ikke så let sår frø selv. På Åland i det sydvestlige Finland har den etableret sig ret godt som vild, selv om det er ret sjældent.

Lige som andre medlemmer af slægten Digitalis, er Storblomstret Fingerbøl ret giftig på grund af glycosides digitoxin og digitalein. Det er værd at tænke på at hvis man har planer om at have den i haven, så skulle familier med små børn i hvert fald tænke sig om to gange. Forbindelser i digitalis bliver brugt som hjertemedicin og Storblomstret Fingerbøl bliver dyrket verden over for sin medicinske værdi. I Finland er den dog ikke en vigtig plante i den forstand.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page