© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Storkronet Ærenpris

Veronica persica

  • Familie: Vejbredfamilien – Plantaginaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 5-30 cm. Stilken er blød-opstigende, sparsomt håret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er næsten regelmæssig, blå, laveste flig er hvid, 8-12 mm bred, sammenvokset, 4-fliget, hjulformet, kort tragt. Blomsterbægeret er 4-fliget, fligerne er lancetformede med tilspidset spids, overlapper ikke, lodden langs kanten, eller hårløs. 2 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterne er for sig selv, i bladaksler. Blomsterstilken er længere end dækbladene, skråt nedstigende i frugt.
  • Blade: Modsatstillede, kortstænglede. Bladene er bredt ægformede, lysegrønne, stortandede.
  • Frugt: Meget bredt hakket, flad kapsel, dobbelt så lang som bred, netåret, kun med kirtelhår.
  • Vækststeder: Haver, køkkenhaver, græsplæner, marker, brakjord, havne, lodseområder.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Der er næsten 20 arter af ærenpris i Finland, hvoraf kun 8 er oprindelige – ærenpris er en højst mobil slags plante! Storkronet Ærenpris har skabt sig selv et hjem i Finland for længe siden: dets originale hjem er de lavere skråninger i de regnfulde bjerge i Asien. Planten spredtes til Centraleuropa med mennesker i 19 århundrede og nåede Finland ved slutningen af samme århundrede. Først kom den i ballast jord med sejlskibe, senere kom den så som en prydplante og blandede sig med græsplænefrø. Storkronet Ærenpris kan stadig af og til findes i nye græsplæner og blomsterbede over hele landet. Den har klaret at etablere sig selv i kolonihaver i det sydlige Finland. Den regelmæssige pløjning af jorden der gør den et godt sted for etårige arter – Storkronet Ærenpris vokser ikke på jord, som er dækket med anden vegetation.

Sammenlignet med Flerfarvet Ærenpris (V. agrestis), som trives på samme vækststeder, så er Storkronet Ærenpris blomsterkrone, kapsel og selv bladene næsten dobbelt så store. I tillæg er Storkronet Ærenpris kapsel tydelig netmønstret når den bliver tørret. I Finland er det også muligt at finde den delikate, lavvoksede klippeplante Tråd Ærenpris (V. filiformis). Dens blade er små og rundede eller nyreformede, og blomsterne er blålig hvide, lige som Storkronet Ærenpris. Det ser ud til at Tråd Ærenpris kræver pollen fra en anden plante for at dens frø skal udvikles. Alle Tråd Ærenpris i Finland er sandsynligvis klonede, hvilket kunne forklare hvorfor frøkapslen ikke bliver produceret.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page