© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Strand Kamille

Tripleurospermum maritimum

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 10–60 cm.
  • Blomstre: Hvide stjerneformede stråleblomstre og gule rørformede diskblomstre er samlet sammen i blomsterlignende hoveder (capitula), 3–6 cm. brede. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbægrene er rudimentære, ingen fnok. 5 stilke, støvknapperne er vokset sammen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af dækblade, som er 1.5–5 mm. brede og har en bred hindeagtig kant.
  • Blade: Vekselstillede. Grundbladene er stænglede og visner hurtigt, stilkbladene har en meget kort stængel. Bladene er fint 2–3-fjerfligede, lidt kødfulde.
  • Frugt: En mørkebrun, flad hårpensel med to ovale rødlige eller gule olieagtige kirtler.
  • Vækststeder: Ssp. maritimum: strande. Ssp. subpolare: opdyrket land, vejsider, grøfter og øde jord. Ssp. phaeocephalum: menneskeskabte vækststeder.
  • Blomstringstid: juni-september.

Strand Kamille er en toårig plante med adskillige stilke, som ofte har et anstrøg af rødt ved grunden. Tre underarter, som adskiller sig i deres udbredelse og foretrukne vækststeder er genkendt.

Ssp. maritimum har kødfulde blade med korte fliger. Bladene af ssp. subpolare og ssp. phaeocephalum har længere fliger. I tillæg er der forskelle i bredden på dækbladene. Disse forskelle skiller også arterne fra deres nære slægtninge, den Lugtløse Kamille (T. inodorum). Dækbladene på Strand Kamille er 1.5–5 mm. brede, dem på den Lugtløse Kamille bliver ikke bredere end 1.5 mm. Videre er antallet af hvide stråleblomstre ikke det samme. Strandkamille har 20–35 stråleblomstre i hvert hoved, den Lugtløse Kamille har sjældent mere end 20.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page