© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Strand Limurt

Silene uniflora

  • Familie: Nellikefamilien – Caryophyllaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Danner måttelignende bestande.
  • Højde: 10-30 cm. Har mange stilke. Stilken er slap-opadstigende, træagtig ved basen, hårløs.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid-violet, omkring 2,5-3 cm bred, 5 kronblade, spidserne er dybt 2-fligede. Blomsterkronen åbner med en fliget bikrone (en lille blomsterkrone i tillæg) Blomsterbægeret er sammenvokset, ovalt, 5-fliget, netåret. 10 støvdragere. Støvvejen er en frugtstand med fem grifler. 1-5 blomstre, oprejste; de øverste dækblade er grønlige-rødlige med hindeagtige kanter.
  • Blade: Modsatte, stængelløse. Bladene er lancetformede, kødfulde, hårløse, dækkede med voks, blålig grønne.
  • Frugt: 6-10 mm lang kapsel som deler sig i 5 fliger, tænderne er tilbagekrummede.
  • Vækststeder: Sandede, grusede og stenede havkyster, klippespalter ved havkyster.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Strand Limurt er en rigtig kystplante, som trives i på åbne, sandede kyster langs kysten af Finske Bugt. På den anden side kan den findes voksende ret langt inde i landet, men i det tilfælde næsten uden undtagelse på ekstremt alkaliske klipper. Lige som visse andre af slægtens Silene planter, vokser den sommetider ved siden af stærkt saltede motorveje. Dens talrige blomstre og fordringsløse natur gør den også til en favorit i stenhøje. Den er et også godt tillæg til en sommerfuglehave da dens blomstre er meget attraktive for insekter.

Strand Limurt var tidligere kendt som Blæresmælde (S. vulgaris):bortset fra typisk Strand Limurt, kan andre meget nære og lignende slægtninge findes over det hele på dens vækststeder, især på Åland og havet omkring øgruppen. Grænserne imellem de forskellige medlemmer af Nellikefamilien er svingende: nelliker og limurt er sommetider blevet talt sammen i en stor gruppe, eller sommetider delt op i mindre enheder. I dag omfatter slægten Silene både nelliker og limurt.

Strand Limurt er i dag accepteret som sin egen art, men den kan blive forvekslet med Blæresmælde, især (ssp. littoralis), som vokser langs havkysterne af Finske Bugt på steder, hvor Strand Limurt ikke vokser. Begge arter vokser sommetider på Åland og den sydvestlige øgruppe. Blæresmælde er almindeligvis mere oprejst, har flere blomstre og har et utydeligt bikrone.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page