© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Strand Vortemælk

Euphorbia palustris

  • Familie: Vortemælkfamilien – Euphorbiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 60-120 cm. Har mange stilke. Stilken er grenet, hul. Indeholder mælkesaft.
  • Blomstre: De små han og hunblomstre, som mangler bloster bliver båret i grupper i midten af et skållignende svøb (dannet af sammenvoksede dækblade), helheden minder om en enkelt gul blomst. Talrige støvdragere. 3 sammenvoksede frugtblade. Dækbladene er elliptiske. Blomsterstanden er en 5-17-strålers sammensat blomsterskærm, først to, og siden tregrenet. Adskillige blomstrende grene er under blomsterskærmen. Nektarudskillende kirtelhår i blomsterkoppen er ret runde, gullige uden spids.
  • Blade: Vekselstillede, stængelløse. Bladene er elliptiske, rundspidsede, med hel kant, undersiden er blåligt grøn. Bladene på grenene er smallere ned stilkbladene.
  • Frugt: 5-7 mm lang, 3-delt kapsel med fine kirtelhår.
  • Vækststeder: Stenede, åbne havkyster med hække. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Strand Vortemælk er beskyttet i hele Finland.

Slægten Euphorbia er en af verdens største slægter, bestående af en mængde forskellig slags planter, fra etårige urter til træer og kaktuslignende nektarplanter. De udgør en betydelig del af vegetationen i f.eks. Middelhavsområdet og Afrika – Finske turister, som flygter fra vores barske vinter til de Kanariske øer kan næsten ikke undgå at bemærke arterne med de kødfyldte stilke, som dominerer blandt planterne som trives på tørre steder, selv om de ikke specielt genkender dem som Vortemælk.

Strand Vortemælk trives på den øvre del af enge ved kyster, de vokser sig til så meget som to meters højde, de gløder gult når de står i blomst og rødmer over det hele om efteråret. Denne farvefest kan beundres over hele den finske kyst imellem Hamina og Pallinki – eller i haver hvor Strand Vortemælk sommetider vokser som en prydplante. På trods af sit navn, så trives planten på tørre steder. Sjældne og på enden måde beskyttede planter burde få fred til at pryde havkysten. Det er også fra et egoistisk synspunkt bedst at lade dem få fred fordi deres mælk er meget giftig og er irriterende. Den forårsager blærer hvis den rører huden og har en mere drastisk effekt hvis den kommer i kontant med slimhinder eller øjnene. Lige som mange andre giftige planter har den været brugt som folkemedicin – i Finland i det mindste til at komme af med vorter og kallus.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page