© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Strandkål

Crambe maritima

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Højde: 30–60 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Fire hvide, brede kronblade, 6–9 mm. lange, hakkede. Fire bægerblade, ca. 4 mm. lange, brede og buer udad, visner hurtigt. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. Seks stilke, to korte og fire lange. De længere stilke har en kort sidegren nær spidsen.
  • Blade: Vekselstillede. Blågrønne, kødfulde, voksagtige, hårløse og stænglede. De lavere blade er bølgede og enten fligede, tandede, eller sommetider med hel kant. De øvre blade har kort stængel og tætte blade.
  • Frugt: En 10 mm. lang skulpe. Todelt, enkeltfrøet, ikke spaltet. Kuglerund topdel uden spids, grunddelen er lille og samlet i frugtstægelen. Frugtstængelen styrer opad, ca. 10 mm. langt. Ovale frø, ca. 6 mm. lange.
  • Vækststeder: Grusede og sandede strande i de ydre øgrupper.
  • Blomstringstid: juni–juli.

Strandkålen er en flerårig saltplante. Den er den eneste strandplante i sin slægt. Strandkålen er krydsbestøvet da de vellugtende blomster tiltrækker insekter effektivt. Arterne kan udvilkle udstrakt bevoksning på rådnende tangdynger.

Strandkålen forekommer næsten ikke i områder hvor saltindholdet i jorden er mindre end seks p.p.m. Lige som Strandsennep (Cakile maritima), er denne art en strandpioner. Den er blandt de første indbyggere på nyskabte klitter og tangdynger. Plantens rodsystem binder det hurtigt bevægende sand.

I århundreder har Strandkålen været en meget populær aspargeslignende grøntsag langs de atlantiske kyster. Dyrkningen bliver dækket med sand så at det unge skud ikke udvikler klorofyl. Der kan høstes allerede tidligt om foråret. Får er også vilde efter at æde planten, og de har sandelig ødelagt store bevoksninger af Strandkål på øgrupperne.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page