© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sump Snerre

Galium uliginosum

  • Familie: Krapfamilien – Rubiaceae
  • Højde: De spredende Stilke er 5–30 cm. lange, rå, 4-vinklede.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Blomsterkronen er hjulformet, af 4 hvide kronblade, som er voksede sammen i basen, og er ca. 1.5–2.5 mm. lange, næsten trekantede, spidse, og rå på begge sider. Intet blomsterbæger. 4 støvdragere, hæftet mellem blomsterkronefligerne, støvknapperne er gule. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, 2 grifler, vokset sammen i basen.
  • Blade: i hvirvler rundt om stilken, ustænglede. Hvirvlerne består alm. af seks blade, som næsten er elliptiske, rå og ender i et børstehår, og med kanterne rullede nedunder. Midterribben på den lavere overflade er sparsomt lådden.
  • Frugt: En brun spaltefrugt, 1.5 mm. bred, formet af to halvkugleformede dele, og dækket af krogede børstehår.
  • Vækststeder: Enge ved vand, kildefødede sumpe, grøfter, sommetider tørre bakkeside enge og græsplæner.
  • Blomstringstid: juli-august.

Den flerårige plante Sump Snerre er muligvis den mest almindelige art af Galium i Finland. I fjeldregionen forekommer den dog kun lidt over skovgrænsen. Dens totale udbredelse strækker sig over hele Europa, bortset fra de sydligste midterhavskyster. Sump Snerre er ikke en krævende art vedrørende jord. Enge skabt af drænede moser er dog de mest passende vækststeder for denne art. Den trives også ved menneskeskabte vådområder i Sydfinland og naturlige vådområder og kilder i Øst og Nordfinland.

Snerrer minder meget om deres slægtninge, mærkerne (Asperula spp.). Det mest adskillende kendetegn kan findes i blomsterne. Blomsterkronen hos mærkerne er tragtformetmed et langt rør. Den hos snerrer er hjulformet med et kort rør.

De medlemmer af Krapfamilien (Rubiaceae) som forekommer i Finland, bærer tilsyneladende deres blade i hvirvler. I virkeligheden har hver ledknude kun to modsatsiddende blade. De andre bladlignende vedhæng er akselblade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page