© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tadder-Vikke

Ervum tetraspermum

  • Synonym: Vicia tetrasperma
  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Etårig urt. Pæleroden er ret lang.
  • Højde: 15-60 cm. Grenet stilk, klatrende, børstehåret, næsten hårløs.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, lyst blåligrød, 5-8 mm lang. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende. Blomsterbægeret er 5-fliget, fligerne er korte. 10 støvdragere, støvtrådene har sammenvoksede baser. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er langstænglet, 1-3 blomstret klase.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Bladene er finnede, 3-5 par, småbladet for enden er ændret til en klatretråd. Småbladene er lineære, smalle, spidsen er ret rund med hele kanter. Akselbladene er hele.
  • Frugt: 9-15 mm lang, hårløs, brun, almindeligvis 4 frøet bælg.
  • Vækststeder: Enge, klipper, tørre enge, stejle skrænter, vejsider, øde jord, marker.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Tadder-Vikke er en af de sarteste planter i sin slægt. Den er ret almindelig, især på Åland, sydvestlige Finlands øgruppe og sydpå i landet, men denne sarte klatrende plante går ofte ubemærket hen blandt græs og levende hegn og anden vegetation. Tadder-Vikke er beskedenheden selv: dens stilke er tynde, dens småblade er smalle og dens blomstre er små. Den bliver regnet som oprindelig fra Middelhavsområdet og vestlige Asien, og fra dette område har den meget tidligt spredt sig omkring i Asien og Europa. Den bliver ofte regnet som oprindelig i Finland, i den betydning at den har været en del af vores natur så længe at der ikke længere er nogen mulighed for at vide, hvornår den først kom. I hvert fald har arten også spredt sig til Finske kyster med ballastjord på sejlskibe og anden søgående trafik, og også under den sidste krig med tyske soldater. Tadder-Vikke har også rejst til Australien med mennesker.

Tofrøet Vikke (Ervilia hirsuta) minder meget og Tadder-vikke, men dens blomstre er hvide og den har flere par af småblade end Tadder-Vikke. Måske er antallet af frø i bælgen den nemmeste måde at skelne imellem arterne: Tofrøet Vikke har to frø, mens Tadder-Vikke har fire.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page